Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

U Banjoj Luci otvoren dvodnevni sajam nekretnina i investicija

28.11.2018. 08:12 / Izvor: Fena

Drugi međunarodni sajam nekretnina i investicija otvoren je danas u Banjoj Luci, uz učešće više od 50 izlagača iz BiH, Srbije, Hrvatske, Italije te Rusije.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić ukazao je na potrebu snažnijeg pokretanja aktivnosti prometa nekretnina.

To se ne odnosi, kaže, samo na nekretnine kojima bi se podstakla građevinska aktivnost, već je cilj da se podstaknu razni vidovi poslovnih inicijativa, novih investicija i razvoja industrijskih sektora.

Ministar trgovine Federacije BiH Zlatan Vujanović najavio je da će u tom entitetu u paralamentarnu proceduru biti upućen nacrt zakona o posredovanju u prometu nekretnina koji će, u usklađenom tekstu, biti i predmet rada i u Ministarstvu trgovine i turizma RS-a. 

Ta aktivnost se vodi, kako je dodao, i kao jedna od proklamovanih aktivnosti obje entitetske vlade u borbi protiv sive ekonomije, među kojima je i borba protiv sive ekonomije u prometovanju nekretninama.

Vujanović je iznio podatak da je, prije dvije godine u Federaciji BiH plaćeni porez na promet nekretninama bio 115 miliona KM, a da je siva ekonomija "pojela" više miliona KM neuplaćenih pripadajućih poreza u toj oblasti.

Pomoćnica ministra za turizam i ugostiteljstvo Dragana Ristić zahvalila je organizatorima sajma na prilici da se posebna pažnja posveti investicijama u turističkoj oblasti, te istakla da investicije u turizmu i ugostiteljstvu mogu imati značajne efekte za privredu u RS.

Na ovom dvodnevnom sajmu učestvuje i Uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS-a, s ciljem da investitorima, graditeljima, privrednicima, ali i široj javnosti predstave svoj rad, posebno poslove na uspostavljanju nove evidencije o nepokretnostima i elektronske servise koji su odnedavno na usluzi građanima.

Organizator sajma Predrag Tešić naveo je da su glavni ciljevi ove sajamske manifestacije privlačenje investicija i predstavljanje potencijalnih projekata, mogućnosti za ulaganje i razvoj građevinskog sektora.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti