U Banjoj Luci otvoren sajam GRAMES-DEMI 2017

15.03.2017. 12:55 / Izvor: Akta.ba
U Banjoj Luci otvoren sajam GRAMES-DEMI 2017
OTVORI GALERIJU

Sajmovi su u svijetu prepoznati kao jedino mjesto gdje se određena industrijska grana i svi njeni aspekti mogu okupiti na jednom mjestu.

21. Međunarodni sajam građevinarstva, elektro-mašinske industrije i inovacije i prvi sajam dekora i dizajna - GRAMES-DEMI 2017,  otvoren je danas u Banjoj Luci na prostoru Banjalučkog velesajma.

Srebrenka Golić, ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske otvorila je sajam rekavši kako je današnji događaj svojevrsni praznik građevinarstva i dokaz je tvrdnje da građevinarstvo kao privredna grana utiče na razvoj ostalih privrednih djelatnosti i da predstavlja motor razvoja privrede jedne zemlje.

"Kako bi građevinarstvo ponovo postalo sektor koji naprijed vuče kompletan privredni razvoj Vlada RS-a čini sve za stvaranje što povoljnijeg privrednog ambijenta kako za domaća preduzeća tako i za strane investitore. Sama činjenica da je broj izlagača ove godine mnogo veći nego prošle godine, ohrabruje da je budućnost svijetla, kao i to da su pored izlagača iz BiH, prisutni i izlagači iz Slovenije, Italije, Njemačke, Rusije a privrednici iz Austrije po prvi put, a pod pokroviteljstvom trgovinskog odjeljenje austrijske ambasade – Advantage Austria, imaju organizovan nastup na ovm sajmu", rekla je Golić.

Dobrica Žugić, predsjednika Uprave Banjalučkog velesajma d.o.o. poručio je kako se ove godine okupilo 30 posto više izlagača nego što je to bilo prethodnih godina. Površina sajamskog prostora povećana je za oko 40 posto što je privuklu i dosta novih izlagača.

"Banjalučki velesajam trudi se da svake godine stvori što bolje uslove svim izlagačima da što bolje predstave svoju ponudu i sklope nove poslovne kontakte. Sigurni smo da nova građevinska sezona počinje na pravi način i da će svi predviđeni projekti biti realizirani. Sajmovi su još uvijek vrlo značajni za predstavljanje ponude i potražnje pa ćemo se mi i dalje trudit da u ovom dobu novih marketinških promocija sačuvamo značaj sajamskog izlaganja", rekao je Žugić.

Sajmovi su u svijetu prepoznati kao jedino mjesto gdje se određena industrijska grana i svi njeni aspekti mogu okupiti na jednom mjestu pa se tako zajedno nađe proizvodnja, ponuda i potražnja.

Organizatori sajma kazali su kako je im je u cilj da od sajma naprave mjesto okupljanja, te su planirali po prvi put Business-to-business (B2B) sastanke, gdje bi investitori direktno s izvođačima pregovarali o poslovima u predstojećoj sezoni.

Na ovogodišnjem Sajmu svoje mjesto našlo je blizu 100 kompanija iz svijeta građevinarstva, elektro i mašinske sfere poslovanja, ali po prvi put i svijet dekora i dizajna, kao prirodna nadogradnja u izgradnji. Neke od kompanija koje prezentuju svoju ponudu su Roto BH, Magazin Dom info, Peštan, Euroaquaing Tuzla, Merdian Banja Luka, Jasmin M, Lotrič Control, Tehnička zaštita Doboj, Energoinvest SUE, Luminos, Tehnoplast i mnogi drugi sa bogatom ponudom svojih proizvoda.

Tokom četiri dana trajanja sajma od 15. do 18. marta, posjetioci će imati priliku vidjeti novitete na tržištu iz ovih oblasti, te ostvariti osobni kontakt s izlagačima.

Trgovinsko odjeljenje austrijske ambasade – Advantage Austria, zvanični zastupnik austrijske privrede u Bosni i Hercegovini i dio spoljnotrgovinske organizacije Privredne komore Austrije, održat će u sklopu Sajma Austria Showcase prezentaciju na temu „Građevinarstvo i infrastruktura“, dok će se na štandu predstaviti sa podizlagačima kao što su DELTA BLOC International GmbH, WALLNER & NEUBERT GmbH, STO GmbH, SCHRACK SECONET AG, AQUA POWER Wasservitalisierungsgeräte GmbH , HFS Vertriebs- und ProduktionsGmbH.

Generalni sponzor Sajma GRAMES-DEMI 2017 je Kompozitni materijali doo.

Sajam je za posjetioce otvoren u period od 10 do 19 časova.

Poslovni portal Akta.ba jedan je od medijskih partnera sajma ali i izlagač na istome.

I.M.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti