Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

U Banjoj Luci poplavljeno više od 240 objekata i 60 ugroženo od klizišta

07.08.2014. 07:44 / Izvor: Fena

Mora se učiniti sve na normalizaciji stanja u pojedinim naseljima u Banjoj Luci, ugroženim najnovijim poplavama, izazvanim bujičnim vodama i klizištima – zaključili su sinoć premijerka RS-a Željka Cvijanović i gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović.

Nakon sjednice Štaba za vanredne situacije u Banjoj Luci rečeno je da je dosad evidentirano 247 objekata u domaćinstvima zahvaćenim poplavama, a oko 60 objekata izloženo je ozbiljnim klizištima, te će neki od ugroženih građana morati biti evakuirani.

Cvijanović je dodala da je razgovarano o „sređivanju“ terena nakon najnovijih poplava, kao i o tome kako preduprijediti slične situacije.

Kazala je da se sada ponovo mora ići u procjenu šteta, te da će se dati preporuke da se i nova poplava smatra kontinuitetom majskih vremenskih nepogoda, budući da ranije usvojeni zakon o Fondu solidarnosti za obnovu RS prepoznaje samo obeštećenje za građane kojima su poplavljeni objekti tokom maja.

Gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović je rekao da su premijerku RS-a upoznali s najnovijom situacijom u tom gradu, u kojem je proglašeno vanredno stanje.

On je ponovio da sitni vodotoci, bujične vode, prave probleme u nekim područjima Banje Luke, a ne vode Vrbasa i Vrbanje te očekuje da bi moglo doći do stabilizacije stanja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti