Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

U baštama dozvoljena upotreba nargila, diskotekama zabranjen rad

29.05.2020. 20:31 / Izvor: Akta.ba

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva donio je naredbu koja će se primjenjivati od nedjelje, a kojom je dozvoljeno pružanje usluga u ugostiteljskim objektima u otvorenom i zatvorenom prostoru - samo sjedeća mjesta, uz obvezno pridržavanje higijensko-epidemioloških mjera.

U ugostiteljskim objektima, i to samo na otvorenom (baštama i terasama) dozvoljena je upotreba i konzumiranje nargila, uz obaveznu promjenu jednokratnog nastavka i jednokratnog crijeva.

Naredbom je zabranjen rad noćnim klubovima i diskotekama.

Donesene su sljedeće odluke:

- Maske su i dalje obavezne u zatvorenim prostorima. Na otvorenom nisu ako je ispoštovana obavezna distanca od dva metra.

- Dozvoljavaju se javna okupljanja na određenom prostoru i vremenu. Ovom odlukom dozvoljeno je okupljanje 100 ljudi u zatvorenom i 300 na otvorenom. 

- Dozvoljen je rad svim poslovnim subjektima uz praćenje specifičnih preporuka rada kojima se reguliše sigurnost radnika i klijenata.

- Sve zdravstvene ustanove, bez obzira na vlasništvo, obavezno se moraju pridržavati mjera prevencije i kontrole infekcija, uz praćenje svih mjera sigurnosti. 

- Dozvoljava se pružanje ugostiteljskih usluga na otvorenom i zatvorenom prostoru (samo sjedeća mjesta).

- Dozvoljeno je i korištenje nargila uz obaveznu promjenu jednokratnih crijeva i nastavaka. 

- Omogućeno je održavanje sportskih takmičenja na otvorenom bez prisustva publike.

- Svim štićenicima ustanova socijalne zaštite, kazneno-popravnih i staračkih domova omogućen je izlazak iz kruga ustanova uz pridržavanje svih higijensko-epidemioloških mjera. 

- Omogućava se premještanje osoba iz socijalnih ustanova te iz bolnica u socijalne ustanove uz kriterij da se u tim slučajevima takvim osobama određeni period mora osigurati samoizolacija.

- I dalje je zabranjen rad osnovnim i srednjim školama, sa iznimkom održavanja praktičnih vježbi. 

- Omogućava se normalan upis u osnovne, srednje škole i na fakultete uz obavezno poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera.

- Preporučuje se građanima Federacije BiH da ne putuju u inostranstvo bez potrebe, kao što je godišnji odmor. 

Svakih 14 dana radit će se analiza prethodnog perioda, te na osnovu stanja na terenu, donositi dalje odluke.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti