Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

U Beču uspješno održan Forum metalske industrije BiH

16.11.2018. 07:50 / Izvor: Akta.ba

Forum metalske industrije Bosne i Hercegovine održan je u srijedu u Privrednoj komori Austrije u Beču, saopćila je Privredna komora Federacije BiH.

Predstavile su se 22 kompanije iz BiH, a iz Austrije su se prijavile 32 kompanije spremne na suradnju s bh. partnerima.

Na početku Foruma, potpredsjednik Privredne komore Austrije Richard Schenz poželio je učesnicima pozitivne poslovne susrete napominjući da su kompanije iz BiH uvijek dobrodošle u Austriju.

Ambasador BiH u Austriji Kemal Kozarić izrazio je spremnost za pomoć kako bh. tako i austrijskim kompanijama za uspostavljanje poslovne suradnje između dviju država.

Potpredsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić je naglasio da ta komora kao i dosad stoji na raspolaganju u punom kapacitetu svim poslovnim subjektima, ne samo iz Austrije nego iz bilo koje države, kada je riječ o ostvarivanju poslovne suradnje s kompanijama iz BiH. Rekao je i da BiH ima suficit u poslovno-trgovinskoj razmjeni s Austrijom.

Trgovinski savjetnik Austrije u BiH Andreas Meindl upoznao je privrednike iz Austrije s trenutnim poslovnim prilikama i uvjetima u BiH te naglasio da je Austrija najveći investitor u BiH od pojedinačnih država. Bosna i Hercegovina ima vrlo stručnu i edukovanu radnu snagu spremnu da odgovori svim izazovima, naveo je. 

Na Forumu su održani  B2B razgovori bh. i austrijskih privrednika.  

Značaj austrijskog tržišta za bh. metalsku industriju pokazuje i veliki interes bh. kompanija za ove susrete. Također, bh. kompanije iz sektora metalske industrije su veoma interesantne kompanijama iz Evropske unije (EU).

Duga industrijska tradicija u BiH, obrazovan i stručan kadar te blizina tržišta EU, stavlja bh. kompanije u dobru poziciju u pregovorima s inostranim partnerima.

Metalski sektor je glavni izvozni sektor u BiH i ovakvi susreti mogu dodatno pojačati izvoz i omogućiti razvoj sektora metala.

Nakon B2B susreta i novih poslovnih prilika, bh. kompanije će sigurno opravdati povjerenje koje uživa metalska industrija Bosne i Hercegovine, navedeno je u saopćenju.

Privredna komora FBiH će nastaviti aktivnosti promocije bh. potencijala i povezivanja bh. kompanija s kompanijama iz EU i šire, a proizvodnja i izvoz su parametri koji će u Bosni i Hercegovini i dalje rasti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti