U bh. opštinama nabavljaju sol za posipanje puteva i potpisuju ugovore o čišćenju ulica: Zimske službe će spremne dočekati snijeg

02.11.2009. 12:10 / Izvor: Nezavisne novine
U bh. opštinama nabavljaju sol za posipanje puteva i potpisuju ugovore o čišćenju ulica: Zimske službe će spremne dočekati snijeg

Iz mnogih opština u BiH tvrde da će zimske službe spremno dočekati zimsku sezonu, koja počinje 15. novembra, te da ih prvi snijeg neće iznenaditi. Iako za pojedine zimske službe nisu izabrana preduzeća i nije nabavljena sol, prema riječima nadležnih građani nemaju razloga za strah jer su te aktivnosti u toku.

U preduzeću "Rad" u Sarajevu rekli su da je potrebno da nabave sol za posipanje cesta, te da s općinama potpišu ugovore o finansiranju čišćenja ulica.

"Sol još nismo nabavili jer trenutno pregovaramo sa dobavljačima, ali već sad mogu reći da neće biti problema i da će u Kantonu Sarajevo biti dovoljno soli za posipanje ulica", rekao je Ahmed Đipa, portparol "Rada". Ugovori o čišćenju snijega s opštinama su, kako je dodao, već trebalo da budu potpisani, ali u "Radu" vjeruju kako će sve biti regulirano do početka sezone.

"Imamo 20 specijalnih vozila za čišćenje snijega i kupili smo još dva nova, tako da građanima Sarajeva možemo garantovati da će saobraćajnice biti čiste, te da neće biti problema", istakao je Đipa.

U Administrativnoj službi grada Banja Luka rekli su da je u završnoj fazi postupak za izbor izvođača i očekuju da će uskoro biti potpisani ugovori za Zimsku službu.

"U slučaju ranijeg snijega, čišćenje i održavanje prohodnosti saobraćajnica bi bilo vršeno na osnovu prošlogodišnjih ugovora", kazao je Milenko Šajić, portparol u Administrativnoj službi grada Banja Luka.

On je naveo da je ove godine budžetom planirano 2,4 miliona KM za Zimsku službu. Za održavanje 442 kilometara regionalnih puteva na području 12 opština Zeničko-dobojskog kantona iz budžeta je osigurano 770.000 KM.

"Na punktovima ima dovoljno abrazivnog materijala, a odabrana preduzeća raspolažu kvalitetnom mehanizacijom, tako da vjerujemo da će svi putni pravci biti prohodni bez obzira na količinu snježnih padavina", kazao je Rasim Kovač, pomoćnik ministra za promet i komunikacije ZDK.

Zimske službe na području bijeljinske opštine su spremne za predstojeću sezonu i održavanje oko 450 kilometara putne mreže. Tomica Stojanović, šef Odsjeka za saobraćaj i komunalnu infrastrukturu bijeljinske opštine, rekao je da u skladu s putnom mrežom postoje prioriteti u slučaju padavina.

"Sol i rizla su obezbijeđeni tako da su zimske službe spremne za predstojeću sezonu. U slučaju padavina odaziva se i na pozive građana na određenim dionicama jer nam je cilj da svi putevi budu prohodni na području naše opštine", naglasio je Stojanović.

Iako u Hercegovini još nema problema u odvijanju saobraćaj, osim ponekog sitnijeg odrona na putevima u vrijeme kišnih padavina, u preduzeću "Hercegovinaputevi" Trebinje, koje brine o većini putnih pravaca u ovom dijelu države, tvrde da je sve spremno za zimsku sezonu.

U "Hercegovinaputevima" su naveli da je već ugovorena nabavka od 800 tona soli, koliko će, prema procjenama, biti dovoljno za ovu godinu. "Zimska služba tuzlanskog "Komunalca" spremna je za predstojeću zimu i nema bojazni da neće moći odgovoriti potrebama", izjavio je direktor ovog preduzeća Admir Bećirević.

Za prvi snijeg je već nabavljeno oko 30 tona soli, mehanizacija je pripremljena, a u "Komunalcu" su kazali da imaju i dovoljan broj radnika koji će biti angažovani na čišćenju snijega.

Radnici "Prijedorputeva" iz Prijedora u potpunosti su spremni za održavanje magistralnih i regionalnih puteva u zimskim uslovima za sezonu koja počinje 15. novembra ove i traje do 15. marta naredne godine.

"Nabavljeno je oko 2.000 tona soli i za start oko 5.000 kubika abrazivnog materijala za posipanje magistralnih i regionalnih puteva. Raspolažemo s 22 vozila i ostalom mehanizacijom koja će u slučaju snježnih nanosa biti mobilizirana kao i ekipe Zimske službe", kazao je Darko Radanović, rukovodilac Radne jedinice za održavanje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti