Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

U BiH će 17. februara biti održani prijevremeni izbori za devet gradova i općina

02.01.2019. 09:20 / Izvor: SRNA

Za sprovođenje prijevremenih izbora za gradonačelnike Doboja i Trebinja, te načelnike sedam gradova i općina u BiH, koji će biti održani 17. februara, predviđeno je 120.000 KM, rečeno je Srni u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH.

U odluci CIK-a o budžetu za sprovođenje prijevremenih izbora za gradonačelnike Doboja i Trebinja, te načelnike općina Bosanski Petrovac, Bosansko Grahovo, Bužim, Domaljevac-Šamac, Drvar, Kakanj i Ribnik navodi se da su finansijska sredstva dužni obezbijediti gradovi, odnosno opštine u kojima će izbori biti sprovedeni.

Prema navedenoj odluci, za sprovođenje izbora za gradonačelnika Doboja potrebne su 43.000 KM, a slijedi Trebinje sa 21.500 KM, dok će opštinu Domaljevac-Šamac prijevremeni izbori za načelnika koštati 19.000 KM.

Ostale općine u kojima 15. februara treba da budu održani prijevremeni izbori za načelnike treba da obezbijede manje od 10.000 KM, a najmanje općina Bosanski Petrovac - 3.600 KM.

U ukupnom iznosu potrebnom za sprovođenje prijevremenih izbora najveća suma namijenjena je za poštanske troškove dostavljanja preporučenih pošiljki glasačima koji glasaju poštom - nešto više od 66.000 KM, dok je za štampanje glasačkih listića i postera sa izgledom glasačkog listića predviđeno 12.000 KM.

Za rad osoba koja će za potrebe prijevremenih izbora u devet lokalnih zajednica biti angažovane u Glavnom centru za brojanje CIK-a u periodu od 10 dana predviđeno je više od 11.000 KM - za naknade za rad, te poreze i doprinose na te naknade.

CIK je za putne troškove za posjete štamparijama, pratnju prilikom dostavljanja i povrata izbornog materijala, te za potrebe obuke i obilaska gradova i općina predvidio sumu od 5.500 KM.

Ukoliko grad ili općina u kojoj će biti provedeni izbori ne obezbijedi finansijska sredstva za sprovođenje prijevremenih izbora, izbori za taj grad ili opštinu će biti odgođeni.

CIK je raspisao prijevremene izbore za gradonačelnike Trebinja i Doboja te načelnike Bosanskog Grahova, Bosanskog Petrovca, Bužima, Domaljevca/Šamca, Drvara i Kaknja nakon što su čelni ljudi ovih gradova/općina na posljednjim opštim izborima u BiH osvojili mandate na drugim nivoima vlasti.

Prijevremeni izbori za opštinu Ribnik raspisani su jer je načelnik te opštine Radenko Banjac opozvan na referendumu održanom 21. oktobra.
 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti