Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

U BiH će biti uspostavljen istraživački centar za veterinarsko istraživanje

08.12.2018. 07:14 / Izvor: Fena

Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu i Istraživački institut veterinarstva u Lanzhouu pri Kineskoj akademiji poljoprivrednih nauka potpisali su jučer u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu Sporazum o međunarodnoj saradnji.

Sporazumom, koji su potpisali dekan Veterinarskog fakulteta prof. dr. Nihad Fejzić i generalni direktor Istraživačkog instituta veterinarstva u Lanzhouu Hong Yin, predviđena je saradnja koja će uključivati promociju razmjene znanja i stručnosti, projekte od zajedničkog interesa u području kontrole bolesti zaraze i sigurnosti hrane, razmjenu osoblja i istraživača, razvoj zajedničkih obrazovnih i istraživačkih aktivnosti, učešće na naučnim skupovima, radionicama sa zajedničkim istraživačkim rezultatima, te podršku međunarodnoj trgovini životinja i njihovih proizvoda.

Fejzić je istakao da je riječ o sporazumu o veterinarskoj naučnoj saradnji Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu s najvećim veterinarskim istraživačkim institutom u Kini.

"Sve se dešava pod pokroviteljstvom inicijative "16+1" s ciljem da naš institut postane referentni istraživački centar za veterinarstvo, ne samo za Bosnu i Hercegovinu, nego i za 16 zemalja koje učestvuju u toj inicijativi", rekao je Fejzić.

U okviru djelokruga i namjere programa 16+1, između Kine i 16 zemalja srednje i istočne Evrope, u Bosni i Hercegovini će biti uspostavljen centar za veterinarsko istraživanje sa posebnim fokusom na infektivne bolesti, "One Health" program, sigurnost hrane, dobrobit životinja i antimikrobne otpornosti.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovali su ambasadorica NR Kine u BiH Chen Bo, direktor Agencije za sigurnost hrane BiH gospodin Džemil Hajrić, prorektori Univerziteta u Sarajevu: prof. dr. Elvir Čizmić, prof. dr. Dženana Husremović i prof. dr. Aida Hodžić, predstavnici Veterinarskog fakulteta, te delegacija Istraživačkog instituta veterinarstva u Lanzhouu pri Kineskoj akademiji poljoprivrednih nauka, saopćeno je iz UNSA.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti