U BiH djeluje 500 firmi sa udjelom slovenačkog kapitala

11.02.2016. 15:55 / Izvor: Akta.ba
U BiH djeluje 500 firmi sa udjelom slovenačkog kapitala

Slovenija se nalazi na petom mjestu svih investotira u Bosni i Hercegovini. BiH treća zemlja u koju je Slovenija najviše investirala, odmah iza Hrvatske i Srbije

Ambasada Republike Slovenije u BiH danas je Sarajevu organizovala prezentaciju aktivnosti i proizvoda firme Roto.

Gregor Presker, savjetnik za ekonomska pitanja u Ambasadi Republike Slovenije za poslovni portal Akta.ba kazao je da u BiH ima 500 firmi sa udjelom slovenačog kapitala.

"Slovenija se nalazi na petom mjestu svih investotira u Bosni i Hercegovini. Važno je napomenuti da je BiH treća zemlja u koju je Slovenija najviše investirala, odmah iza Hrvatske i Srbije, što znači da Slovenija prepoznaje tržište BiH kao značajo i razvijeno tržište, koje nudi različite mogućnosti", kazao je Presker, te dodao kako većina firmi iz Slovenije koje djeluju u BiH svoje proizvode izvozi i samim tim djeluje na poboljšanje izvoza iz BiH i na smanjenje vanjskotrgovinskog debalansa.

Štefan Pavlinjek, direktor Roto kaže kako u BiH djeluju šest godina, gdje je osnovana firma Roto BiH sa programom vode, te prečistačima za fekalije.

"Poslovanjem u BiH smo jako zadovoljni. Želimo proširiti program za ekologiju", kazao je Pavlinjek, te dodao kako imaju dosta kupaca u BiH, a odnedavno je saradnja počela i sarajevskom kompanijom Euro-Asfat.

Pavlinjek je kazao kako Roto grupa predstavlja 10 firmi sa proizvodnjom u četiri europske države. Firma je u privatnom vlasništvu i kao pouzdan partner i uspješan proizvođač plastičnih proizvoda prisutna je na domaćem i stranom tržištu više od 35 godina.

"Sa više od 4.000 proizvoda jedna je od vodećih firmi u proizvodnji rotomolding tehnologije u Europi. Dokaz uspješnosti proizvoda je prodaja u 26 zemalja širom svijeta, ukjučujući i BiH."

Inače, današnjoj prezentaciji aktivnosti i proizvoda firme Roto prisustvovale su arhitektonske, projektantske, građevinske i komunalne firme.

E. Ko.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti