U BiH kampanja "Razmislite - biciklisti su dio saobraćaja"

14.05.2015. 08:20 / Izvor: Fena

U okviru kampanje bit će podijeljeno 30.000 stikera kao podsjetnik vozačima da se zbog bicilista i motociklista "provjere retrovizori" prije neke radnje u saobraćaju.

Bosanskohercegovački auto-moto klub - BIHAMK, uz podršku Međunarodne automobilističke asocijacije FIA danas će  provesti kampanju "Razmislite - biciklisti su dio saobraćaja" s ciljem povećanja svijesti vozača motornih vozila o biciklistima kao ravnopravnim učesnicima u saobraćaju. 

Kampanja će biti realizovana u saradnji s AMK i organizacionim jedinicama BIHAMK-a u svim većim mjestima. 

U okviru kampanje bit će podijeljeno 30.000 stikera kao podsjetnik vozačima da se zbog bicilista i motociklista "provjere retrovizori" prije neke radnje u saobraćaju. 

Također, pored naljepnica vozačima će biti podjeljena ista količina informativno-edukativnih letaka i brošura, koje su odštampane u saradnji s JP Ceste FBiH. 

Podjela informativno-edukativnog materijala bit će praćena emitovanjem animiranog video spota na web stranici, Facebook stranici, kao i na You Tube kanalu BIHAMK-a. 

Aktivnostima kampanje namjerava se svim vozačima bicikla i mopeda pomoći da se informiraju o zakonskim propisima iz oblasti saobraćaja i pravilnom tehnikom vožnje u specifičnim uslovima i primjene u svakodnevnom saobraćaju. 

Trećinu od ukupnog broja učesnika u saobraćaju u Evropi čine biciklisti, motociklisti i vozači mopeda, navodi se u saopćenju BIHAMK-a. 

Svake godine na evropskim cestama pogine više od 7.500 biciklista, 40 posto poginulih biciklista stradalo je na raskrsnicama, a više od 75 posto u sudaru s putničkim i teretnim motornim vozilima. 

U posljednje tri godine u BiH poginulo je više od 90 biciklista i vozača mopeda, dok ih je više od 240 pretrpjelo teže povrede. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti