U BiH od 1. decembra na snazi jedinstveni sustav certificiranja vozila

08.12.2011. 13:16 / Izvor: Fena
U BiH od 1. decembra na snazi jedinstveni sustav certificiranja vozila

U Bosni i Hercegovini je od 1. decembra uspostavljen jedinstveni sustav certificiranja vozila, rekao je na konferenciji za novinare ministar komunikacija i prometa BiH Rudo Vidović.

Vidović je pojasnio da je postupak certificiranja vozila utemeljen na članu 6. Zakona o osnovama sigurnosti na cestama u BiH gdje je, između ostalog, navedeno da su preduzeća, ustanove ili druge pravne ili fizičke osobe, kada proizvode, održavaju, popravljaju ili prepravljaju vozila ili puštaju u promet vozila, uređaje, rezervne dijelove ili opremu za vozila, dužni to raditi po uvjetima propisanim za sigurno sudjelovanje vozila u prometu.

Po istom članu Zakona, proizvedena, popravljena ili prepravljena vozila moraju biti podvrgnuta certificiranju u ovlaštenoj organizaciji.

Pravilnik o certificiranju vozila i uvjetima koje organizacije, koje se bave certificiranjem moraju ispunjavati objavljen je 2008.

Pravilnikom je određen način u postupak certificiranja vozila koja se pojedničano ili serijski proizvode, popravljaju, prepravljaju nakon težih saobraćajnih nezgoda, bitnije unapređuju ili vozila kod kojih se mijenjaju sklopovi ili uređaji koji su bitni za sigurno učestvovanje u prometu te vozila namijenjena za prijevoz opasnog tereta ili lako kvarljive robe.

"U skladu s Pravilnikom, a nakon javnog natječaja, Ministarstvo je 14.12. 2009. zaključilo ugovore s organizacijama za certificiranje koje su ispunile uvjete. Zaključena su dva ugovora: s Automotiv centrom-Centar za vozila Sarajevo te s Konzorcijem u čijem sastavu su EIB Internationale - Centar za motorna vozila Banja Luka, Institut za privredni inžinjering (IPI) Zenica, Institut za saobraćaj i komunikacije Sarajevo i Centar motor Široki", pojasnio je Vidović.

S druge strane, postupak izbora ispitnih tijela koja će obavljati ispitivanje iz oblasti certificiranja vozila na prostoru BiH okončan je izdavanjem odobrenja za 70 ispitnih tijela od kojih je 27 u Republici Srpskoj, 41 u BiH te dva na području Distrikta Brčko.

Pojašnjeno je da prestaju važiti ovlaštenja po osnovi Uputstva za jednako ispitivanje motornih i priključnih vozila iz 1989.

U praksi ovo znači da vozila obuhvaćena Pravilnikom, neće moći biti registrirana ukoliko nemaju validan certifikat izdat od ovlaštene organizacije.

Treba još naglasiti da je BiH jedna od dviju zemalja izvan EU koje su implementirale proces certificiranja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti