U BiH patent se može dobiti u roku od 2,5 do 4 godine

06.09.2018. 12:14 / Izvor: Akta.ba
U BiH patent se može dobiti u roku od 2,5 do 4 godine

Procedura za sticanje patenta je striktno definisana Zakonom o patentu u kojem su navedeni i rokovi za određene radnje.

Zadnjih godina primjetan je blagi porast interesovanja za zaštitu patenata, kazala je za poslovni portal Akta.ba Irma Isak - Gudelj, šef odsjeka za patente u Institutu za intelektualno vlasništvo BiH.

Gudelj kaže kako u Bosni i Hercegovini najviše patenata, čiji su nosioci strana lica, ima iz područja organske hemije i područja koje se odnosi na pripravke za medicinske, stomatološke ili higijenske potrebe (Oblast C prema IPC).  Što se tiče domaćih nosioca, najviše patenata ima iz područja: svakodnevne životne potrepštine.

"U 2017. godini Institutu za intelektualno vlasništvo BiH podneseno je ukupno 78 prijava patenata i 337 zahtjeva za proširenje Evropskog patenta na BiH dok je u 2016. godini podneseno ukupno 45 prijava patenata i 354 zahtjeva za proširenje Evropskog patenta na BIH. Primjetan je porast broja nacionalnih prijava patenata u 2017. godini u odnosu na 2016. godinu", kazala je Isak – Gudelj.

Dodaje kako je procedura za sticanje patenta striktno definisana Zakonom o patentu u kojem su navedeni i rokovi za određene radnje.

"Ukoliko nema zakonskih prepreka i ukoliko se podnosilac pridržava rokova definisanih Zakonom, patent se može dobiti u roku od 2,5 do 4 godine od datuma podnošenja, što odgovara prosjeku većine Patentnih ureda u svijetu. Na brzinu dodjele patenta utiče i oblast tehnike, vrsta patenta za koju je zahtjevana zaštita kao i broj patentnih zahtjeva", navodi Isak – Gudelj.

Za sve one koji žele patentirati svoj proizvod, važno jeda znaju da postupak za sticanje, održavanje, prestanak i evidenciju prometa patenta, odnosno konsenzualnog patent , vodi Institut za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine.  Postupak za priznanje patenta pokreće se podnošenjem Institutu prijave za priznanje patenta u skladu sa Zakonom o patentu.

Podnosioc je dužan za prijavu patenta platiti troškove postupka i administrativne takse.  U cijenu prijave je uključena objavljivanje prijave patenta i prve dvije godine održavanja patenta.

"Nakon objave prijave patenta, podnosioc prijave može podnijeti  jedana od tri zahtjeva za priznanje patenta, odnosno zahtjev  za priznanje patenta na osnovu rezultata potpunog ispitivanja,  zahtjev  za priznanje  provođenjem postupka potpunog ispitivanja  i zahtjev za odgodu provođenja potpunog ispitivanja i dodjelu konsenzualnog  patenta. Na osnovu podnesenog zahtjeva Institut ispituje prijavu patenta i donosi  rješenje o priznanju patenta odnosno konsenzualni patent . Patent traje 20 godina od dana podnošenja prijave a konsenzualni patent traje 10 godina od dana podnošenja prijave. Podnosioc  prijave patenta tada postaje nosioc patenta i dužan je plačati održavanje patenta za svaku godina njegovog trajanja.  Plaćanje se  vrši prije početka godine trajanja patenta, slično kao prilikom registracije vozila", pojasnila je Isak – Gudelj.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti