U BiH službenici se educiraju o zahtjevima EU za izvoz mlijeka

30.01.2019. 12:09 / Izvor: Fena
U BiH službenici se educiraju o zahtjevima EU za izvoz mlijeka

Cilj projekta je da se liberalizira EU legislativa kako bi se nesmetano izvozilo mlijeko i mliječni proizvodi.

Realizacija projekta FARMA II nastavljena je edukacijom službenika i veterinarskih inspektora o zahtjevima za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u okviru Ureda za veterinarstvo BiH.

Cilj projekta je da se liberalizira EU legislativa kako bi se nesmetano izvozilo mlijeko i mliječni proizvodi.

"Krajem prošle godine izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u Hrvatsku iznosio je oko 25 posto izvoza koji je zabilježen u 2012. godini prije nego što je Hrvatska pristupila Evropskoj uniji. USAID i Vlada Švedske realizacijom projekta FARMA II sarađuju sa privatnim i javnim sektorom kako bi se ova brojka što prije povećala. U tu svrhu smo unajmili konsultante iz EU koji će pomoći institucijama i kompanijama u ovom procesu", potvrdio je šef projekta FARMA II Bill Mays uoči početka edukacije.

Kada je BiH dobila dozvolu za daljnu liberalizaciju izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda i kada je proširena lista proizvoda koji se mogu izvoziti, Mays kaže da su USAID i Vlada Švedske putem projekta FARMA II nastavili podržavati privatni i javni sektor da zajednički rade na povećanju izvoza u EU uz očekivanja da će to dovesti do povećanja prihoda i novih radnih mjesta.    

Zamjenik direktora Ureda za veterinarstvo BiH Pavo Radić podsjetio je da je BiH 2016. godine dobila odobrenje za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u EU.

"To znači da smo bili odobreni po regulativi Evropske komisije 605/2010 po koloni C. Uz rad Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ureda za veterinarstvo BiH i drugih relevatnih institucija, kao i sektora prerađivača i proizvođača mlijeka 2018. godine dobili smo dozvolu da možemo izvoziti i stavljeni smo u kolonu A i B. Sada je naš zadatak da educiramo veterinarske inspektore i službenike kako bi mogli napraviti plan službenih kontrola", rekao je Radić.

C kolona podrazumijeva mlijeko koje je prošlo najstrožiji oblik obrade to jest sterilizaciju i pasterizaciju, a kolone A i B znače da se radi o mlijeku koje je prošlo niži tretman obrade, što omogućava proizvođačima da sa manje utroška energije dobiju proizvod i mogu ga plasirati na tržište EU.

"U 2016. godini bila su odobrena četiri objekta koja su stavljena na listu objekata iz kojih je moguć izvoz u zemlje EU. Nakon toga Komisija Ureda za veterinarstvo sa nadležnim  tijelima entiteta dodavala je i druge objekte onako kako su zadovoljavali kriterije, te u ovom trenutku imamo 11 objekata koji mogu da izvoze mlijeko i mliječne proizvode u EU", dodao je Pavić.

Učesnici edukacije obučavaju se o zahtjevima i standardima EU za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda navedenih u Uredbi EU 605/2010, postupcima certificiranja, kao i ostalim specifičnim zahtjevima ovog procesa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti