U BiH zatvorili više od 850 prijevozničkih tvrtki i otišli raditi u zemlje EU

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

U BiH zatvorili više od 850 prijevozničkih tvrtki i otišli raditi u zemlje EU

13.12.2018. 09:50 / Izvor: Večernji List

Od jučer je cijena dizela u BiH viša i od susjedne Crne Gore koju od danas očekuje snižavanje cijena za tri do šest centi. I nije samo Crna Gora jeftinija po pitanju goriva, već i Makedonija.

Statistika je nemilosrdna i ukazuje da sukladno iznosima prosječnih plaća u državama regije građani BiH za isti iznos ne mogu platiti istu količinu goriva.

Rijetko se tko, bez podsjećanja, sjeća slika u i oko Banje Luke kada su zbog poskupljenja goriva vozači zaustavili automobile na jedan sat. U ovoj godini slična slika bila je i u pojedinim drugim gradovima BiH. Vozači su tražili nižu cijenu goriva, a među njima i predsjednik Udruge prijevoznika za unutarnji i međunarodni prijevoz Republike Srpske.

Tvrtke preselili u Sloveniju

Nakon tadašnjih upozorenja Nikola Grbić je zbog cijene goriva i, kako tvrdi, loših uvjeta poslovanja posao preselio u Sloveniju. O tome, kritički, govori i danas.

"Nažalost, nisam samo ja to uradio nego je iz BiH u proteklih godinu, godinu i pol dana u Sloveniju i zemlje Europske unije otišlo više od 850 prijevozničkih tvrtki da bi radili i poslovali u tim zemljama. Podatak koji je, nažalost, točan – iz Republike Srpske u proteklih osam mjeseci otišlo je više od tri tisuće profesionalnih vozača u Sloveniju. Ti ljudi tamo nisu radnici nego su robovi, ali su i oni i mi prinuđeni da odemo iz Republike Srpske i BiH zato što nema razumijevanja nadležnih institucija za ovaj posao i nema želje da razgovaraju s nama da svi zajedno pokušamo doći do nekog rješenja, pa su to razlozi zbog čega mi odlazimo iz Republike Srpske i BiH", kazao je Nikola Grbić, predsjednik Udruge prijevoznika Republike Srpske, prenosi N1 televizija.

Litra dizela plaćena tijekom ovog vikenda na benzinskoj crpki u Sloveniji iznosila je 1,293 eura. U istom razdoblju litra dizela u BiH prosječno je koštala 2,41 marku - oko 1,23 eura. Prosječna mjesečna neto plaća u Sloveniji u kolovozu ove godine iznosila je oko 1082 eura, a u BiH 888 maraka, podaci su koji su izneseni kao usporedba života i standarda u BiH i zemljama regije.

Različite cijene goriva

Entitetska ministarstva trgovine još su bez odgovora na novinarske upite, kao i predstavnici Udruga prometnika naftnih prerađevina Federacije BiH.

"Znamo da je barel nafte na svjetskom tržištu sada negdje oko 60-68 dolara, a cijena goriva od Banje Luke do Bijeljine ili do Tomislavgrada – tri cijene različite. U Bijeljini je 1,96 KM, u Banjoj Luci je 2,28 ili 2,35 KM, na Kupresu i u Tomislavgradu kreće se, ovisno o crpki oko 2 marke. Što je razlog? Zbog čega, zašto?! Mi želimo razgovarati o toj temi s nadležnim institucijama. Ako uzmemo u obzir da za jednu litru goriva odvajamo 2,28 maraka i da je prosječna plaća oko 800 maraka, naš radnik ovdje može kupiti oko 300 litara nafte, dok radnik u Njemačkoj, Austriji ili Nizozemskoj za svoju plaću može kupiti 3000 litara goriva. U Sloveniji se na svakih tisuću litara potrošene nafte gospodarstvenicima vrati 70 eura od trošarine, što ovdje u BiH nije slučaj i to je neusporedivo", kazao je Grbić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti