U Bijeljini formirano udruženje za zaštitu autohtone sorte kupusa

05.06.2018. 08:43 / Izvor: SRNA
U Bijeljini formirano udruženje za zaštitu autohtone sorte kupusa

Univerzitetski profesor Budimir Stakić, koji je na čelu klastera, najavio je kao naredne korake osnivanje centra za ispitivanje namirnica.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković podržao je danas osnivanje udruženja "Bijeljinski kupus", koje će raditi na unapređenju proizvodnje ove autohtone sorte sa oznakom geografskog porijekla.

"Ovo je pravi potez i pokazuje da se svijest domaćih proizvođača razvija u pravcu neophodnog udruživanja u klastere, a potvrđuje i pozitivne pomake kroz kampanju resornih ministarstava 'Naše je bolje'", rekao je Gluhaković na osnivačkoj skupštini udruženja koja je održana u Područnoj privrednoj komori Bijeljina.

On je najavio intenziviranje kampanje čiji je cilj jačanje klastera u domaćoj proizvodnji i preradi, te istakao da ta sinergija obezbjeđuje snažniji nastup Republike Srpske na evropskom tržištu.

"Mi sada mnogo pričamo o domaćim proizvodima i pozivamo – kupujmo domaće, a još nismo obezbijedili dovoljne asortimane i količine koje mogu da kontinuirano zadovolje domaće tržište", rekao je Gluhaković.

Udruženje "Bijeljinski kupus" osnovalo je sedam semberskih poljoprivrednika, a podržava ih i tvorac ove autohtone sorte Meho Hujdurović.

Predsjednik novoosnovanog udruženja Rade Јovičević kaže da se bijeljinski kupus proizvodi u Semebriji isključivo porodično, jer komercijalna proizvodnja nije bila isplativa zbog manjeg prinosa i manje težine proizvoda, uprkos njegovom izuzetnom kvalitetu.

On očekuje da će nakon zaštite geografskog porijekla ove autohtone sorte izvoz na evropsko tržište, gdje je njegova cijena i šest puta veća nego na domaćem, učiniti proizvodnju isplativom, a ovaj zahtjevni proces udruženje će voditi kroz klaster "Semberija organik".

Univerzitetski profesor Budimir Stakić, koji je na čelu klastera, najavio je kao naredne korake osnivanje centra za ispitivanje namirnica u Bijeljini i obezbjeđivanje sertifikata zdrave hrane, kao uslova za izlazak domaćih poljoprivrednih proizvoda na evropsko tržište.

"Kada imate sertifikat zdrave hrane, geografsko porijeklo, vi izvozite bez ograničenja i vama je tržište svijeta otvoreno, a ako ne napredujemo, ostaćemo i bez vlastitog tržišta", upozorio je Stakić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti