U Bijeljini otvorena fabrika traktora "Ursus"

08.10.2012. 07:36 / Izvor: SRNA
U Bijeljini otvorena fabrika traktora 'Ursus'

U Bijeljini je otvorena Fabrika traktora "Ursus" u koju je uloženo 2,5 miliona KM i gdje će u prvoj fazi biti zaposleno 50 radnika.

Fabriku su u krugu preduzeća "Elvako", koje je članica Grupacije Bobar, otvorili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Aleksandar DŽombić i poljski abasador u BiH Jirži Hmjelevski.

Sredstva za ovu investiciju obezbijedila je Investiciono-razvojna banka /IRB/ Republike Srpske.

Dodik je rekao da ova fabrika rezultat zajedničkog dogovora o proizvodnji traktora između predsjednika Grupacije "Bobar" Gavrila Bobara i predsjednika Upravnog odbora "Pol – Mot" grupe iz Poljske Andzeja Zarajčeka.

On je istakao da je Vlada Republike Srpske putem IRB–a podržala ovaj projekat, te naglasio da će u prvoj fazi biti zaposleno 50 radnika na montaži.

Predsjednik Srpske je rekao da će traktori, koji će se ovdje proizvoditi, olakšati cjelokupnu poljoprivrednu proizvodnju.

Dodik kaže da sada ne treba da postoji strah od plasmana ovih proizvoda, ali treba razvijati modelitete podrške ovoj vrsti proizvodnje.

Za proizvodnju traktora Dodik je rekao da je zahtjevna, ali da se veoma lako može razviti mnogo kooperantskih proizvodnji koje mogu zapošljavati nove ljude.

"To je stvar nadogradnje, važno je da smo krenuli", istakao je Dodik.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić poručio je da pomoć Vlade neće izostati, kao i da najvjerovatnije neće postojati nikakav problem plasmana.

On je napomenuo da će u prve dvije godine u ovoj fabrici biti realizovan posao na sklapanju "Ursus" traktora i da je strateški partner već izrazio spremnost da se domaći proizvođači pokušaju uključiti u proizvodnju.

"Vjerujem da u roku od dvije godine možemo imati još fabrika koje će biti uključene u ovu proizvodnju, što će pospješiti industrijalizaciju ne samo ovog kraja nego cijele Republike Srpske i značajno uticati na poljoprivrednu proizvodnju", rekao je Džombić.

Džombić je podsjetio da je još u martu izkazan interes Poljaka za proizvodnju traktora koji bi bili namijenjeni za cijeli region.

"Zbog profesionalnosti ove dvije kompanije, u vrlo kratkom roku, praktično imamo realizovanu investiciju. Ovdje će se proizvoditi veoma kvalitetni i konkurentni traktori za cijeli region", rekao je Džombić.

Premijer Srpske je istakao da se ovim projektom otvaraju vrata i za nove investicije iz Poljske.

Predsjednik Grupacije "Bobar" Gavrilo Bobar rekao je da je Fabrika izgrađena u rekordnom roku od 100 dana i da je Bijeljina nezaustavno krenula u reindustralizaciju.

"Ovo je druga fabrika za sedam dana, a ja vam obećavam da ćemo u naredne dvije godine napraviti još 30 fabrika sa našim kooperantima", rekao je Bobar.

Predsjednik Upravnog odbora "Pol – Mot" grupe iz Poljske Andzej Zarajček izrazio je zadovoljstvo što, kako je rekao, prisustvuje istorijskom događaju sklapanju poslovne saradnje između Srpske i Poljske.

Ambasador Poljske u BiH Jirži Hmjelevski izrazio je uvjerenje da će ova farika podići standard, te omogućiti nova radna mjesta za ljude.

"Ova fabrika treba da bude dokaz trajnog prijateljstva Srpske i Poljske", kaže poljski ambasador.

Fabrika traktora "Ursus" proizvodiće do 500 traktora na godišnjem nivou. Prve dvije godine u ovoj fabrici će se raditi samo montaža traktora, a u međuvremenu će se voditi aktivnosti da bi počela i proizvodnja dijelova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti