U Bojniku svečano otvorena ambulanta porodične medicine

16.09.2014. 07:59 / Izvor: eKapija.ba

U objektu koji je izgrađen po evropskim standardima radiće jedan tim porodične medicine, a građanima koji pripadaju ovom lokalitetu zdravstvene usluge će pružati i jedan stomatološki tim.

Na radost mještana naselja Bojnik, Ahatovići i Dobroševići jučer je u naselju Bojnik svečano otvorena ambulanta porodične medicine. U objektu koji je izgrađen po evropskim standardima radiće jedan tim porodične medicine, a građanima koji pripadaju ovom lokalitetu zdravstvene usluge će pružati i jedan stomatološki tim. Također, jednom sedmično će biti obezbijeđena i usluga laboratorijske dijagnostike.

Objekat su u prisustvu velikog broja građana otvorili načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, ministar zdravstva Kantona Sarajevo Eldan Lokmić i direktorica JU „Dom zdravlja“ Kantona Sarajevo Dženana Tanović.

„Ovo je najbolja ambulanta koju otvaramo na prostoru općine Novi Grad, koja će služiti za oko pet hiljada stanovnika MZ „Dobroševići“. Projekat čija je relizacija započeta još 2011. godine trebao je implementirati Kanton Sarajevo zajedno sa Općinom Novi Grad. U 2011. godini Kanton Sarajevo je uložio 100. 000 KM, međutim u 2012. godini nije nastavio sa finansiranjem ovog projekta, tako da je Općina Novi Grad u prošloj godini izdvojila blizu 60.000 KM za dio radova i na kraju smo odlučili da projekat dovršimo sami. Za drugu fazu radova Općina je izdvojila 170. 000 KM. Ukupna vrijednost radova iznosi 309. 000 KM. Od toga je Općina Novi Grad izdvojila 209. 000 KM“, kazao je načelnik Efendić.

Dodao je da je Ministarstvo zdravstva FBiH, obezbijedilo opremu za ambulantu. Ovom prilikom načelnik se zahvalio Javnoj ustanovi „Dom zdravlja“ KS-a, koja je uspjela kroz unutarnje preraspodjele uposlenih, obezbijediti osoblje koje će raditi u ovoj ustanovi.

Predsjednik Savjeta Mjesne zajednice "Dobroševići" Ismet Žiga kazao je da je otvaranje ambulante od velike važnosti za više od pet hiljada stanovnika koji su do sada koristili usluge ambulanti Rajlovac, Sokolje i Doma zdravlja „Novi Grad“ na Otoci.

„Narod je presretan zbog otvaranja ambulante, jer je veliki broj starih i bolesnih osoba moralo koristiti i po tri, četiri prevoza da bi došli do ambulante. Zahvaljujući Općini Novi Grad i Ministarstvu zdravstva koji su na vrijeme uvidjeli problem nedostatka zdravstvenog objekta u ovoj MZ, sa radošću smo dočekali ovaj dan“, rekao je Žiga.

Direktorica Tanović je istakla veliku zahvalnost načelniku Općine Novi Grad, vijećnicima Općinskog vijeća Novi Grad i Federalnom i kantonalnom ministarstvu zdravstva, koji su doprinjeli da se izgradi i otvori još jedan vrlo značajan zdravstveni objekat na području općine Novi Grad Sarajevo.

Otvaranje ambulante, koje je bilo planirano u 12 sati, kasnilo je oko sat vremena, zbog kašnjenja ministra Lokmića i direktorice Tanović, koji zbog sjednice Skupštine Kantona Sarajevo nisu mogli doći u predviđeno vrijeme.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti