U Bosanskom Petrovcu će graditi fabriku za proizvodnju pivskog slada

19.01.2009. 09:52 / Izvor: Dnevne novine SAN
U Bosanskom Petrovcu će graditi fabriku za proizvodnju pivskog slada

U Vijećnici Općine Bosanski Petrovac održana je prezentacija koncepta projekta koji se odnosi na privredni razvoj ove općine. Riječ je o prijedlogu za izradu projekata sjetve pivskog slada, pivskog hmelja, te projekt gradnje fabrike za proizvodnju pivskog slada.

Prezentaciju općinskim vlastima i poljoprivrednim proizvođačima iz Bosanskog Petrovca održao je Mladen Grahovac, projekt menadžer, koji je istakao da bi zasadi pivskog ječma zbog nadmorske visine na kojoj se nalazi Bosanski Petrovac, dali veće prinose nego na poljima u ravničarskim krajevima.

"Bosasnki Petrovac ima veliki resurs koji nije dovoljno iskorišten, a to je prostor. Zemlja ne smije ostati neobrađena. Zato je sjetva pivskog ječma, koja bi se u budućnosti, kroz gradnju fabrike pivskog slada, višestruko isplatila i potakla razvoj Općine", rekao je Ermin Hajder, načelnik Bosanskog Petrovca.

Ekonomska isplativost projekta je neupitna, ako se uzme u obzir da su u BiH instalirani veliki proizvođački kapaciteti piva, a najbliža je pivara u Bihaću, a tu su još pivare u Sarajevu, Tuzli i Banjoj Luci, kojima bi se mogli plasirati pivski slad kao sirovina. Prerada ječma probudila bi interesovanje i za proizvodnju i preradu stočne hrane, te drugih djelatnosti.

Koncept prijedlog za izradu projekta sjetve pivskog slada, podrazumijevao bi sjetvu ove žitarice na oko 5.000 hektara. Trenutno je na području Bosanskog Petrovca ovom poljoprivrednom kulturom zasijano nešto više od 100 hektara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti