U Bratuncu proizvedena mašina za deminiranje

15.10.2019. 08:53 / Izvor: RTRS

Mašina će nakon finalne izrade, biti angažovana na izgradnji i popravci vodoodbrambenih sistema.

Brodu je u toku testiranje mašine za uklanjanje rastinja i uništavanje minsko- eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata, proizvod naših stručnjaka u Tehničkom remontnom zavodu u Bratuncu. Mašina je zadnja riječ tehnike, rađena za potrebe resornog ministarstva za izgradnju vodoodbrambenih objekata u Republici Srpskoj. Za kupovinu ove mašine zainteresovane su i neke arapske zemlje.

Mašina će nakon finalne izrade, biti angažovana na izgradnji i popravci vodoodbrambenih sistema, jer su neadekvatni odvodni kanali i nasipi, prilikom velikih poplava, nanijeli ogromne štete privredi i poljoprivredi RS-a.

"Namjena mašine je uklanjanje vegetacije gdje postoji opasnost od minsko- eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata, konkretno na vodozaštitnim objektima, koji se planiraju rekonstruisati", riječi su Dragana Kosa, pomoćnika direktora Republičke uprave civilne zaštite.

Testni period mašine MH 17, dobro je došao opštini Brod, u kojoj neke površine nisu održavane duži period, niti se sa sigurnošću, može tvrditi da je prostor bezbjedan od mina. Vrijednost posla kojeg na ovoj mašinu obavljaju pripadnici Republičke uprave civilne zaštite je oko 15 hiljada maraka.

Ministartsvo je tražilo da TRZ uradi mašinu koja će imati najbolje performanse za ovu manjenu, što su domaći stručnjaci, uglavnom, i uradili. MH 17 je zadnja riječ tehnike, i tako nešto ne postoji u bližem okruženju, tvrde u RUCZ. Za dan, uredi do hektar i po zemljišta.

"Operater je vrhunski zaštićen, ne postoji opasnost od njegove povrede. Većina operacija je elektronska, od prtooka ulja, čitanja brzine i ostalog, kvadrature produktivnosti, tako da naši operateri imaju priliku da upravljaju mašinom visokog kvaliteta", dodao je Kos.

Mnogo posla čeka Civilnu zaštitu Republike Srpske na ovoj mašini. Nakon otklanjanja nedostataka i usavršavanja svih operativno-tehničkih karakteristika, mašina MH 17, biće itekako tražena i na ino-tržištu. Za kupovinu 10 komada, već se uveliko interesuju neke arapske zemlje, kažu u Republičkoj upravi Civilne zaštite.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti