U Brčkom pregovori o otvaranju tekstilnog pogona talijanske kompanije

05.06.2019. 15:34 / Izvor: Akta.ba
U Brčkom pregovori o otvaranju tekstilnog pogona talijanske kompanije

Na sastanku razmijenjene informacije o tome što Brčko distrikt BiH nudi potencijalnim ulagačima.

Na sastanku gradonačelnika Brčko distrikta BiH Siniše Milića i ministra energetike i rudarstva Vlade Republike Srpske Petra Đokića s Giovannijem Antoniolijem, direktorom talijanske kompanije "Olimpias Knitting" koja posluje u okviru grupe "Benetton", razgovaralo se o mogućnosti otvaranju tekstilnog pogona spomenute kompanije na prostoru Distrikta.

Gradonačelnik Milić rekao je kako su na sastanku razmijenjene informacije o tome što Brčko distrikt BiH nudi potencijalnim ulagačima te istaknuo kako je Brčko, kao nekadašnji centar tekstilne industrije s tradicijom u toj grani gospodarstva, ponudilo mnoge pogodne mogućnosti, priopćeno je iz Ureda gradonačelnika Brčko distrikta BiH.

"Ohrabren sam i ovim, ali i razgovorima koje sam prošlog tjedna vodio sa zainteresiranim gospodarstvenicima iz Slovačke koji su također iskazali ogroman interes za relokaciju svojih proizvodnih pogona na prostor Distrikta. Sasvim sigurno se krećemo prema cilju da od Distrikta napravimo pogodnu sredinu za razvitak, omogućimo novo zapošljavanje i da zaustavimo odlazak mladih s ovih prostora", naglasio je Milić.

Na sastanku je navedeno kako Brčko s 83.000 stanovnika godišnje izdvaja 10 milijuna maraka poticaja za gospodarstvo i 12 milijuna za poljoprivredu, što su, kako je navedeno, znatno veća sredstva u usporedbi s mnogo većim sredinama.

"Postoji čitav spektar poticajnih mjera poput mogućnosti da oni koji investiraju u Brčko i ulažu svoja osnovna sredstva budu oslobođeni poreza na dobit u visini tih ulaganja do 300.000 maraka. Predviđene su i pojedinačne subvencije za novo zapošljavanje od 5.000 maraka za jednog radnika sa SSS, odnosno 7.000 maraka za radnika s VSS. Ima tu još niz pogodnosti i važno je da nastavimo otklanjati barijere kako bismo omogućili brži razvitak", pojasnio je Milić.

Ministar energetike i rudarstva Vlade Republike Srpske Petar Đokić rekao je kako je danas potvrđeno da Brčko želi dobiti nove partnere te imati dobre poticajne uvjete koji su razvijeniji nego poticaji u entitetima.

"Zadovoljan sam s onim što smo čuli od talijanskih potencijalnih partnera. Oni tek trebaju analizirati sve o čemu smo govorili. Blizu smo davanja dobre ponude i moj prvi dojam je da je sve ovo danas bilo vrlo pozitivno i ulijeva optimizam i smatram kako Brčko ima izvanredne preduvjete za realizaciju ove investicije", naglasio je ministar Đokić, navodi se u priopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti