U Carskim vinogradima Vukoje ozvaničen početak 124. berbe

05.10.2018. 15:27 / Izvor: SRNA
U Carskim vinogradima Vukoje ozvaničen početak 124. berbe

Vukoje je rekao da za njihova najpoznatija vina, koja treba da odleže i do 15 godina, mora da bude dobar odnos šećera i kiseline.

U Carskim vinogradima u Ušću kod Trebinja porodica Vukoje jutros je ozvaničila početak 124. berbe u vinogorju koje je osnovano 1894. godine, a koje su oni obnovili prije 15 godina.

Vlasnik podruma "Vukoje 1982" Radovan Vukoje istakao je da je ova godina jedna od najboljih za vinariju, jer je dala izuzetno dobro grožđe, čemu su pogodovali dobri vremenski uslovi tokom proljeća.

On je dodao da je lijepo vrijeme pogodovalo da se postigne zadovoljavajuće cvjetanje i sprovedu adekvatne agrotehničke mjere.

"Ove godine ćemo u novootvorenoj destileriji i vinariji sabrati najbolje grožđe. Zato ove godine možemo da očekujemo veoma dobra vina", istakao je Vukoje i dodao da je za dobar kvalitet grožđa, a kasnije i vina, najvažniji momenat berbe.

Vukoje je rekao da za njihova najpoznatija vina, koja treba da odleže i do 15 godina, mora da bude dobar odnos šećera i kiseline.

"Jako alkoholna vina, koja duže leže u drvetu, u spoju vinograda, vinarije i samog vinara dobijaju vrhunski kvalitet, po čemu je Podrum `Vukoje` i poznat", naveo je Vukoje.

On je dodao da se vino čak 70 odsto pravi u vinogradu, a ostatak u podrumu, gdje proizvod postaje bezvremenski.

Tokom ove godine, četiri vina ovog podruma osvojila su najprestižniju nagradu u Kini u kategoriji "Medžik vajn brend avard" /Magic Wine brand Award/, dok su u Iloku u Hrvatskoj, među 1.000 vinarija iz ovog regiona, dobili priznanje za najbolju vinariju u jugoistočnoj Evropi.

U Carskim vinogradima zasađena je žilavka, dok su u ostalim vinogorjima Podruma "Vukoje 1982" zasađeni šardone, merlo, pira, muskat, te malasija dubrovačka i tamjanika.

U ovoj vinariji vino se pravi isključivo od grožđa iz sopstvenih vinograda.

Podrum "Vukoje 1982" u svom portfoliju ima 22 etikete različitih vina i šest iz destilerije koja izvozi u zemlje širom Evrope, Azije i Amerike. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti