U CEFTA još postoje brojne necarinske barijere

26.06.2013. 08:47 / Izvor: Fena
U CEFTA još postoje brojne necarinske barijere

U organizaciji Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH u Sarajevu je jučer počela trodnevna radionica "Osnova i planiranje nove faze 2013-2016 DIHK - CEFTA projekta".

U organizaciji Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH u Sarajevu je jučer počela trodnevna radionica "Osnova i planiranje nove faze 2013-2016 DIHK - CEFTA projekta".

Riječ je o projektu saradnje između Asocijacije industrijskih i trgovinskih komora Njemačke (DIHK) i privrednih komora CEFTA zemalja s ciljem da mala i srednja preduzeća u jugiostočnoj Evropi koriste olakšice CEFTA-e da bi povećale prihod i mogućnosti zapošljavanja u regionu.

Potpredsjednik VTKBiH Bruno Bojić rekao je da su dosadašnji DIHK - CEFTA projekti bili usmereni na uklanjanje carinskih i necarinskih barijera koje postoje i pored činjenice da je CEFTA uspostavila pravila trgovine koja su bazirana na svjetskim trgovinskim organizacijama.

"Dosta toga nije bilo primjenjivano, pojedine zemlje CEFTA-e nisu priznavale naše laboratorijske nalaze ali u tom smislu je nedavno učinjen iskorak s Republikom Srbijom", istakao je Bojić.

On je dodao da sada predstoji harmoniziranje tehničkih propisa iz oblasti industrijskih proizvoda, sigurnosti hrane, te usluga i transporta.

Direktorica CEFTA Sekretarijata u Bruxellesu Renata Vitez naglasila je da će prisutne na radionici upoznati o aktivnostima i planovima vlada koje su odgovorne za implementaciju sporazuma, te o Strategiji jugoistočna Evropa (JIE) 2020 koja je u pripremi.

"CEFTA strukture i regionalne komore bi trebale intenzivno sarađivati u pripremama ove strategije kao što su sarađivale u implementaciji CEFTA sporazuma", kazala je Vitez.

Predstavnik Asocijacije industrijskih i trgovinskih komora Njemačke (DIHK) Eduard Schwartz je istakao da je ovaj projekt, koji finansira Ministarstvo ekonomskog razvoja i saradnje SR Njemačke, fokusiran na informiranje regionalnih kompanija o prednostima i manama CEFTA-e.

"Također, projekt pruža podršku našim partnerima u njihovim naporima da potaknu političare na ispunjavanje obećanja koja se tiču CEFTA-e. Postoje još mnoge prepreke koje je neophodno prevazići, posebno u poljoprivredi, pitanjima porijekla robe te u oblasti usluga",  tvrdi Schwartz.

Pojasnio  je da posebno podržavaju CEFTA forum koji radi na tom polju i istovremeno koriste druge regionalne mreže povezane s CEFTA-om poput GIZ-a, RCC-a, Asocijacije balkanskih komora i Asocijacije komora crnomorske regije.

"Ovdje smo da elaboriramo naš trogodišnji plan s naglaskom na ciljeve koje svaka komora mora realizirati u prvoj godini", precizirao je Schwartz.

Radionici prisustvuju predstavnici privrednih komora Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Kosova, Albanije, Moldavije, Turske, Bugarske, Grčke, Njemačke, kao i predstavnici RCC-a i CEFTA sekretarijata iz Bruxellesa

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti