U Crnoj Gori najviše dnevnooboljelih, ali turistička sezona "brutalna"

11.08.2021. 15:45 / Izvor: Fena
U Crnoj Gori najviše dnevnooboljelih, ali turistička sezona 'brutalna'

Istovremeno je zabilježan rast broja pozitivnih slučajeva u ukupnom broju testiranih, koji je do sada bio u prosjeku ispod 5 posto, na 9,95 posto u srijedu.

Crnogorski epidemiolozi potvrdili su novih 332 slučaja zaraze koronavirusom, što je najveći dnevni broj oboljelih u posljednja četiri mjeseca te se čak govori o novom valu zaraze. S druge strane, crnogorski ministar finansija kazao je ta zemlja ima "brutalnu" turističku sezonu te milijunski suficit državnog pororačuna.

Među oboljelima je 41 turist i to većinom iz Budve i Ulcinja, dva primorska grada koji bilježe najveći turistički promet ovog ljeta. Budva se s 2.635 oboljelih na 100 hiljada stanovnika našla u crvenoj zoni.

Istovremeno je zabilježan rast broja pozitivnih slučajeva u ukupnom broju testiranih, koji je do sada bio u prosjeku ispod 5 posto, na 9,95 posto u srijedu.

Da je situacija složena potvrdio je i direktor crnogorskog Instituta za javno zdravlje Igor Galić, koji je ustvrdio da je ponovno uspostavljena lokalna transmisija te da se može govoriti o novom valu zaraze.

"Epidemiološka situacija svakim danom je sve složenija. U svim evropskim zemljama došlo je do rasta broja oboljelih, što je slučaj i u Crnoj Gori, pa se može govoriti i o novom valu epidemije", rekao je Galić za RTCG.

Crna Gora je početkom augusta, kada je broj zaraženih počeo rasti, zabranila ulazak u ugostiteljske objekte osobame koje nisu vakcinisane ili nemaju negativan test na koronavirus.

Potvrda o cijepljenju ili negativan test uslov su i za ulazak u noćne i disko klubove, ali i na muzičke festivale koji su planirani u drugoj polovici augusta u gradovima na crnogorskoj obali.

Crna Gora do sada je potpuno imunizirala više od trećine odraslog stanovništva i na dnu je liste evropskih država po broju vakcinisanih. U želji da potakne stanovnike Crne Gore da se vakcinišu, vlada u Podgorici dat će svima koji prime vakcinu u augustu turistički vaučer od 50 eura koji mogu iskoristiti u privatnom smještaju ili u hotelima u većinskom državnom vlasništvu.

Crnogorski ministar financija: Crna Gora ima "brutalnu" turističku sezonu

Vladina politika otvorenih granica sve češće je na udaru opozicijskih stranaka koje tvrde da je izvršna vlast time što je turistima omogućila da bez uslova ulaze u Crnu Goru finasije stavila ispred zdravlja stanovništva.

S druge strane, ministar finansija Milojko Spajić, utvrdio je da Crna Gora ima "brutalnu" turističku sezonu te milionski suficit državnog pororačuna.

"Mi imamo sezonu koja je brutalna ove godine. Samo u julu smo imali 43 miliona suficita, to je historijski maksimum", rekao je Spajić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti