U Crnoj Gori uhapšeno devetoro zbog tendera od milion eura

03.03.2021. 15:31 / Izvor: N1
U Crnoj Gori uhapšeno devetoro zbog tendera od milion eura

Crnogorska policija lišila je jutros slobode devet službenika Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije, u akciji "Granica" zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj.

Crnogorska policija lišila je jutros slobode devet službenika Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije, u akciji "Granica" zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj.

Oni se sumnjiče da su zloupotrijebili službeni položaj i da su nesavjesnim radom prilikom sprovođenja tendera za elektronski nadzor državne granice, pronevjerili više od milion eura iz donacije Evropske unije.

Na vanrednoj konferenciji za novinare, potpredsjednik Vlade Dritan Abazović je pohvalio akciju u kojoj su uhapšeni službenici MUP-a.

"Ne želimo nikakav uticaj na slobodno djelovanje tužilaštva, ni policije. Ova akcija je dokaz da svi možemo da radimo", rekao je Abazović.

Istakao je da je zloupotrebu otkrila posebna Komisija MUP-a koju je formirao ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, a koja se bavi detaljnim provjerama brojnih ugovora.

Državni tužilac Vukas Radonjić rekao je da smatra da je ovo jedan od bitnijih predmeta u ODT Podgorica u poslednjih osam godina. On se zahvalio službenicima UP i MUP-u koji su dali svoj doprinos, zbog čega je ovaj predmet tako brzo završen.

Pojasnio je da se osumnjičenima na teret stavlja produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

Radonjić je rekao da su najprije raspisali tender neuvažavajući sugestije i prijedloge Granične policije, a da su potom produžavali tender dok se nije prijavila firma iz Srbije koja je i pobijedila na tenderu, iako nije zadovoljavala kriterije po najmanje četiri osnova.

"Firma koja je registrovana za prodaju tepiha, sumnjiči se da je žalbom podnijetoj tenderskoj komisiji pomagala da produže vrijeme, kako bi beogradska firma mogla da ispuni uslove predviđene tenderom. Takođe, prijem robe izvršen je bez upoređivanja i provjere, već je naknadno utvrđeno da dio opreme ne radi, a da je kompletna oprema nedekvatna, odnosno, da nisu isporučili onu koju je MUP naručio. Trebala je da bude isporučena oprema italijanskog proizvođača, ali je isporučena kineska, jeftinija, na koju je bio stavljen žig italijanske kompanije", rekao je Radonjić.

Istakao je da sumnjiče predstavnika firme da je podmitio člana komisije.

Državni sekretar u MUP-u Rade Milošević pohvalio je rad UP i ODT na ovom predmetu.

"Prošlo je manje od 30 dana i imamo epilog. I dan danas oprema ne radi, niti MUP ima pristup radarima koji pokrivaju granicu sa Albanijom i Hrvatskom", rekao je Milošević.

On je naglasio da odgovornost ima i bivši ministar unutrašnjih poslova, Mevludin Nuhodžić.

"Morao je biti upoznat. Ništa ne može da se desi bez znanja ministra", rekao je Milošević.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti