U Derventi otvorena nova austrijska kompanija "Arkonimo logistički centar"

30.04.2018. 12:38 / Izvor: Akta.ba
U Derventi otvorena nova austrijska kompanija 'Arkonimo logistički centar'

U prisustvu mnogobrojnih gostiju centar su, presijecanjem vrpce, otvorili Adrian Riklin, vlasnik firme i načelnik opštine Milorad Simić.

Derventa je bogatija za još jednu austrijsku kompaniju. Otvoren je "Arkonimo logistički centar" čija je osnovna djelatnost pružanje skladišnih i logističkih usluga. Centar se nalazi na površini od 3.500 kvadrata zatvorenog prostora i još 2.000 kvadrata na otvorenom, u potpunosti je pokriven videonazorom kao i 24-satnim fizičkim osiguranjem.

U prisustvu mnogobrojnih gostiju centar su, presijecanjem vrpce, otvorili Adrian Riklin, vlasnik firme i načelnik opštine Milorad Simić.

Riklin je rekao da je ideja o osnivanju preduzeća začeta još u februaru 2017.godine na inicijativu suvlasnika Marka Konrada i zahvaljujući njegovoj ličnoj vezanosti za ovaj grad, ideja je realizovana.

"Ne žalim nijednog trenutka što smo došli u Derventu. Našim klijentima nudimo kompletnu logističku uslugu,od ulaska robe ,preko skladištenja,manipulacije,komisioniranja pa do izlaza, uključujući i mogućnost lokalnog transporta. Djelatnost preduzeća se prije svega odnosi na usluge skladištenja robe za "treća lica"što je zapravo poznato kao 3PL logistička podrška po zapadnoevropskom poslovnom modelu. Sarađivaćemo i sa preduzećima koja imaju vlastita skladišta ali im u sezoni raste potreba za dodatnim kapacitetima ili kada njihov razvoj počne da prevazilazi predviđeni prostor", rekao je Riklin i dodao da je "Arkonimo" vlasnik hale i zemljišta, da imaju trenutno zaposlenih 12 radnika u preduzeću "Fitak" koje je kćerka "Arkonima" i koje se bavi informacionim tehnologijama.

"Na početku 2018. godine, u matičnoj kući u Beču, započeli smo novi projekat izrade odgovarajućeg softvera za blokčejn rješenja. Naš tim, koji radi ovdje u Derventi, će uskoro ponuditi domaćem tršištu vlastite proizvode kao što je izrada veb stranice, onlajn kupovina i druga kreativna rješenja iz domena informacionih tehnologija. Do kraja godine planiramo da zaposlimo između 30 i 40 radnika", rekao je Riklin. Da bi zaokružili cjelokupnu ponudu, preduzeće će organizovati i carinjenje robe.

Načelnik Simić je izrazio zadovoljstvo što se broj austrijskih kompanija u Derventi povećao na 16.

"Pored toga započeti su pregovori i sa novim partnerima odnosno sa ino-kompanijama, za koje se nadamo da će uroditi plodom. S ponosom mogu reći da Derventu i dalje karakteriše dobro poslovno okruženje. Moji saradnici i ja nastojimo da damo podršku, da ne odmažemo. Ovdje vladaju transparentnost, razumijevanje i korektni odnosi, uz odsustvo korupcije i to investitori dobro prepoznaju. Upućujem iskrene čestitke vlasnicima ovih dviju firmi i poručujem i drugima da će kod nas naići na iskreno pruženu ruku te da im neće trebati puno vremena da pokrenu i razviju posao", rekao je Simić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti