U dvorani "Mirza Delibašić" otvoren sajam Interio

27.10.2021. 12:54 / Izvor: Akta.ba

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić otvorio je danas Međunarodni specijalizovani sajam namještaja.

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić otvorio je danas Međunarodni specijalizovani sajam namještaja, 37. po red, koji će se narednih pet dana održavati u dvorani sarajevskog Centra Skenderija. Sajam će trajati do nedjelje, 31. oktobra ove godine.

Na početku svog obraćanja, predsjedavajući Okerić je organizatore, cijenjene privrednike, te sve  goste i posjetioce pozdravio u svoje ime, ali i u ime Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo, te posebno u ime ministra privrede KS Adnana Delića. 

"Kao što vjerovatno znate, ministar Delić je u Dubaiju gdje je prije tri dana potpisao i zvanično ugovor s organizatorima jednog od najprestižnijih svjetskih sajmova – EXPO 2020 Dubai, zbog čega će uskoro biti raspisan i konkurs za sve privrednike koji žele da se predstave na ovom sajmu. EXPO je sjajna prilika za povezivanje i stvaranje dugoročnih veza s poslovnom zajednicom na globalnom nivou i meni je veliko zadovoljstvo da smo i mi u Skupštini KS jednoglasno podržali prijedlog da Vlada KS organizuje učešće na ovom sajmu", kazao je predsjedavajući Okerić. 

Dodao je i da je iskoristio aktuelne informacije vezane za EXPO kao uvod u svoje obraćanje, jer su i EXPO i Interio sajmovi koji se organizuju s ciljem povezivanja privrednika i stvaranja boljih prilika za buduća poslovanja, kako unutar granica Bosne i Hercegovine, tako i u regiji, ali i diljem svijeta. 

"Sajam Interio je sada već tradicija duga 37 godina i sajam koji je prepoznatljiv u poslovnoj zajednici drvo-prerađivača, ali i drugim djelatnostima koje su direktno ili indirektno povezane s drvno– prerađivačkom industrijom", istakao je Okerić. 

Naveo je i kako mu je zadovoljstvo, kao predsjedavajućem Skupštine KS, reći kako smo mi u Sarajevu drvo – prerađivačku industriju prepoznali kao stratešku granu privrede i kroz izradu i donošenje Strategiju razvoja Kantona Sarajevo za period 2021 – 2027. godine.


"Uzimajući u obzir činjenicu da je više od 60 posto površine Kantona šumsko zemljište, te da Sarajevo baštini stoljetnu tradiciju obrade drveta i drvnih sortimenata, ova privredna oblast je u KS izuzetno značajna. Dakle, imamo bogatu tradiciju i sirovinu, koju istina, treba obnavljati. Upravo s tom namjerom Ministarstvo privrede KS je, u saradnji s javnim preduzećima i ostalim resornim ministarstvima, pokrenulo najveću akciju pošumljavanja u zadnjih 30 godina, tokom koje se planira zasaditi više od pola miliona novih stabala, što je osim ekološkog i veliki ekonomsko-socijalni benefit i dugoročno planiranje resursa", naglasio je i podsjetio sve prisutne na ove značajne aktivnosti predsjedavajući Okerić. 

Istakao je i jednu od prednosti našeg drvo – prerađivačkog sektora, a koji se tiče značajnog potencijala izvoza gotovih proizvoda, posebno namještaja. 

"Vlada, odnosno Ministarstvo privrede imaju programe razvoja male privrede u što spada i drvo-prerađivačka industrija i naša je težnja da se ti programi dogodine digitaliziraju i maksimalno prilagode potrebama privrede, kako bi polučili stvarni poticaj razvoju svih njenih grana, a posebno ovih strateških kakva su drvna, IT, farmaceutska, metalska i oblast turizma. Ove godine ti programi su više fokusirani na sanaciju posljedica nastalih zbog pandemije, ali već naredne godine trebalo bi da se fokus vrati na razvoj i unapređenje navedenih strateških, ali i svih ostalih grana privrede, među kojima je i drvno – prerađivačka", zaključio je predsjedavajući Okerić. 

Direktor Centra Skenderija Amer Kapo je kazao kako će svoje proizvode na ovom sajmu izložiti više od 20 izlagača iz Bosne i Hercegovine i inostranstva, između ostalih iz Turske i Italije.

"Oni će se sa svojom ponudom predstaviti na prostoru od 3.000 kvadratnih metara koliko im omogućava dvorana Mirza Delibašić", dodao je direktor Kapo, te podsjetio kako je prošlogodišnji sajam bio otkazan zbog pandemije.

Također je potcrtao i kako će organizator i svi učesnici na ovogodišnjem sajmu ispoštovati sve propisane epidemiološke mjere, te pozvao i sve posjetioce da i oni to urade i da, obavezno, prilikom posjete sajmu nose maske.

"Ulaz na sajam je slobodan, a radno vrijeme sajma je od 10 do 19 sati", istakao je direktor Kapo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti