U EU najopasniji bugarski, a najsigurniji austrijski putevi

12.11.2018. 08:32 / Izvor: Akta.ba
U EU najopasniji bugarski, a najsigurniji austrijski putevi

U 21 evropskoj regiji broj poginulih u saobraćajnim nesrećama na milion stanovnika dostiže brojku od 100 ili je prelazi.

Najgore stanje je na cestama u bugarskoj regiji Sjeverozapad, u kojoj je 2016., prema podacima euro-statističara, bilo 153 mrtvih u saobraćajnim nesrećama na milion stanovnika, što je trostruko više od prosjeka EU.

Među fatalnim saobraćajnicama u EU su i one u portugalskoj regiji Alentejo, u kojoj je smrtnost u nesrećama 2016. iznosila 142 mrtva na milion stanovnika. Vrlo zabrinjavajuće stanje u saobraćaju je i u belgijskoj pokrajini Luksemburg (koja se nalazi zapadno od istoimene države, Velikog Vojvodstva Luksemburg), u kojoj je 138 smrtnih slučajeva u sudarima na milion stanovnika.

Neslavno četvrto mjesto po fatalnim sudarima drži grčka regija Južna Egejska ostrva, sa 134 smrtna slučaja na milion stanovnika, dok se na petom mjesto po smrtnosti sudara nalazi još jedna bugarska regija, Sjeverna centralna Bugarska, sa 132 poginula u saobraćajnim nesrećama na milion stanovnika.

Inače, u 21 evropskoj regiji broj poginulih u saobraćajnim nesrećama na milion stanovnika dostiže brojku od 100 ili je prelazi. Visoku stopu smrtnosti u saobraćajnim nesrećama imaju i regije u Rumuniji i Poljskoj. Problematično stanje u saobraćaju je i u Turskoj, kandidatu za članstvo u EU, pokazuju podaci euro-statističara.

S druge strane, za saobraćaj je najsigurnija austrijska prijestolnica. U Beču je, naime, 2016. godine zabilježeno 10 mrtvih u saobraćajnim nesrećama na milion stanovnika. To je čak 15 puta manje nego u najproblematičnijoj bugarskoj regiji Sjeverozapad. Ipak, u EU je samo 31 regija u kojoj je broj umrlih u prometnim nesrećama manji od 25 na milion stanovnika, upozoravaju u Eurostatu.

(bankar.me)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti