Vijesti

U Fabrici cementa Lukavac puštena u pogon nova proizvodna linija

05.06.2009. 08:41 / Izvor: Fena

U Fabrici cementa u Lukavcu puštena je u pogon nova proizvodna linija kapaciteta 2.000 tona dnevno. Time je udvostručen dosadašnji kapacitet, a sa proizvodnih traka ove tvornice godišnje će silaziti 600 hiljada tona klinkera i 800 hiljada tona cementa.

Osim što s novom linijom postaje najveći proizvođač ovog građevinskog materijala u Bosni i Hercegovini, lukavačka tvornica svrstava se među tri tehnološki najmodernije cementare u Evropi.

Uprkos recesiji, austrijska Asamer grupa je u planiranom roku, bez zastoja i finansijskih teškoća, okončala drugu fazu ulaganja u Lukavcu, vrijednu preko 80 miliona KM. Radovi na novom proizvodnom pogonu, kapaciteta 2 hiljade tona dnevno, trajali su 15 mjeseci.

U realizaciji ove investicije, navodi predsjedavajući Nadzornog odbora Kurt Asamer, učestvovalo je 120 kompanija kao isporučioci i izvođači radova. Vlasnici Cementare ističu izuzetan doprinos čak 66 bh. firmi koje su svoj posao odradile profesionalno, kvalitetno i na vrijeme.

Angažiranost lokalnih firmi u ovoj fazi izgradnje fabrike doprinosi razvoju lokalnih kompanija, napretku privrede ove regije i ukupne bh. ekonomije. Novi kapaciteti postaju i veći potrošač struje, domaćeg uglja, krečnjaka, angažovat će se više transportnih vozila. Od svega, ističe član uprave Karol Podhora, višestruku matrijalnu korst imat će bh. ekonomija.

Puštanjem u pogon novog proizvodnog pogona udvostručen je dosadašnji kapacitet, a sa proizvodnih traka ove tvornice godišnje će silaziti 600 hiljada tona klinkera i 800 hiljada tona cementa.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti