Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

U Foči otvorena laboratorija za dijagnostiku virusa korona

27.05.2020. 12:46 / Izvor: SRNA

U Univerzitetskoj bolnici Foča danas je ozvaničen početak rada laboratorije za testiranje na prisustvo virusa korona.

Početak rada laboratorije su ozvaničili član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijer Republike Srpske Radovan Višković, te ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Alen Šeranić.

Univerzitetska bolnica Foča dobila je od Vlade RS-a specijalni PCR aparat, dok su dva udruženja poljoprivrednika - mljekara i povrtara, prikupila i bolnici uplatila 70.000 KM, zahvaljujući čemu je nabavljena skupocjena prateća oprema za testiranje.

Aparat je instaliran i bolničko osoblje koje je prošlo obuku počelo je ove sedmice prva testiranja.

Načelnik Službe za medicinsku mikrobiologiju Univerzitetske bolnice Foča Ružica Lukić rekla je da savremeni aparat i oprema garantuju visoku tačnost rezultata.

Ona je napomenula da se ova laboratorija već četiri godine bavi molekularnom dijagnostikom zatvorenog sistema, a sada je dodatno opremljena za noviji vid dijagnostike otvorenih sistema.

"To je vrlo kompleksna dijagnostika, koja zahtijeva niz različitih postupaka i koraka koji, takođe, zahtijevaju posebne aparate i posebne prostorije. PCR aparat podrazumijeva molekularnu dijagnostiku, najsavremenije metode visoke osjetljivosti sa visokom tačnosti u čiji rezultat teško da možete sumnjati", navela je Lukićeva.

Dijagnostika virusa korona zahtijeva obavezno nošenje zaštitnih odijela i strogo pridržavanje svih mjera zaštite.

"Skupocjena oprema štiti kako uzorak od kontaminacije ljudi koji rade sa njim, a isto tako štiti i nas od uzorka za koji znamo da je visokoinfektivan", istakla je Lukićeva.

U Foči će se raditi testiranja na prisustvo virusa korona za područje jugoistoka RS-a.

Otvaranjem laboratorija u Foči i Bijeljini rasteretiće se laboratorije Instituta za javno zdravstvo RS-a i Univerzitetskog kliničkog centra u Banjaluci.

"Mislim da ćemo olakšati mukotrpan rad laboratorija u Banjaluci i da će im značiti pomoć Foče i Bijeljine", rekla je Lukićeva.

Zvaničnici Republike Srpske i BiH obišli su i novu polikliniku Univerzitetske bolnice Foča.

Specijalističke ambulante više nisu raštrkane po bolničkim paviljonima, već su na jednom mjestu - u moderno opremljenoj poliklinici.

Nekadašnji ženski studentski dom u bolničkom krugu pretvoren je u polikliniku u okviru projekta Vlade RS-a, kojim je predviđena i izgradnja i opremanje novih operacionih i angio-sale, te opremanje bolničkih paviljona.

Doprinos će dati i lokalna zajednica izgradnjom obilaznice sa 50 parking-mjesta, čime će se olakšati prilaz novoj poliklinici i obezbijediti parkiranje vozila.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti