U funkciji aplikacija za građane KS koji su se vakcinisali van BiH

20.04.2021. 08:43 / Izvor: N1
U funkciji aplikacija za građane KS koji su se vakcinisali van BiH

Putem ove aplikacije osiguranici Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo mogu se registrovati i na taj način izvršiti evidenciju vakcinacije izvan Kantona Sarajevo u elektronski karton pacijenta.

U funkciju je puštena aplikacija putem koje se vrši registracija osiguranika koji se se vakcinisali izvan Kantona Sarajevo, javila je vlada kantona.

Putem ove aplikacije osiguranici Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo mogu se registrovati i na taj način izvršiti evidenciju vakcinacije izvan Kantona Sarajevo u elektronski karton pacijenta (eKarton).

U proteklom periodu uočili smo problem nedostatka evidencija građana Kantona Sarajevo koji su se u prethodnom periodu vakcinisali protiv virusa Covid-19 van granica Bosne i Hercegovine, odnosno izvan Kantona Sarajevo. Nedostatak navedenih podataka predstavlja dvostruki problem, s jedne strane javnozdravstvenim radnicima koji su zaduženi za proces imunizacije i registracije pacijenata, a sa druge strane i samim građanima, s obzirom da navedeni podatak nije sastavni dio njihovo elektronskog kartona pacijenta (eKarton). Zahvaljujući mogućnosti našeg Centralnog zdravstvenog informacionog sistema u saradnji sa Ministarstvom zdravstva Kantona Sarajevo i implementatorom sistema firmom medIT, u mogućnosti smo da putem online aplikacije izvršimo kontrolisano i validirano prikupljanje podataka o našim osiguranicima koji su vakcinisani izvan Kantona Sarajevo”, naveli su iz Vlade KS.

Kako su istakli, konačan ishod ove aktivnosti će biti da osiguranici imaju navedeni podatak evidentiran u svom elektronskom kartonu pacijenta, a što bi im omogućilo i “izjednačavanje” sa osiguranicima koji će biti vakcinisani u Kantonu Sarajevo. Osiguranici koji izvrše registraciju putem ove aplikacije će biti u mogućnosti da dobiju i certifikat o vakcinisanju izdat putem Centralnog zdravstvenog informacionog sistema Kantona Sarajevo.

Pored navedenih benefita za pacijente, na ovaj način će biti omogućeno i prikupljanje izuzetno važnih javnozdravstvenih podataka, s obzirom da bi dobili informacije koliko se građana KS vakcinisalo izvan BiH, te na taj način i dobili i validne podatke za procjenu ukupnih imunoloških prilika u Kantonu Sarajevo.

Aplikacija je dostupna na linku: https://evakcinavks-registracija.ezoblak.ba/

Kao i kod prethodne aplikacije sam proces prijave za vakcinaciju sastoji se od tri koraka, tokom kojih će osiguranik popuniti i dostaviti tražene podatke. Po okončanju procesa, registrovani korisnik će dobiti potvrdu registracije, a tačnost podataka o izvršenoj vakcinaciji izvan Kantona Sarajevo će biti provjerena prije upisa u konačni registar.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti