Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

U godini pandemije više otvorenih nego zatvorenih radnji u Srebrenici

08.02.2021. 10:21 / Izvor: SRNA

Višegodišnja tendencija zatvaranja, gašenja i smanjenja broja zanatskih i drugih radnji u Srebrenici prekinuta je u 2020. godini, u kojoj je otvoreno 20, a prestalo sa radom 19 subjekata male privrede, pokazuju podaci opštinskog Odjeljenja za privredu i razvoj.

Neobično je i neočekivano, ali pozitivno i pohvalno, da je baš u godini epidemije virusa korona, kada je svugdje došlo do zatvaranja mnogih firmi i radnji i smanjenja broja zaposlenih, u Srebrenici prekinuta dvodecenijska praksa smanjenja broja malih biznisa, odnosno zanatskih i drugih radnji.

Prema podacima opštinskog Odjeljenja za privredu i razvoj, na srebreničkom području je na kraju 2020. godine aktivno ukupno 89 preduzetnika ili jedan više u odnosu na prethodnu godinu.

Iz ovog odjeljenja saopšteni su podaci koji ilustruju tendenciju smanjenja broja subjekata male privrede u posljednjih nekoliko godina, koja je prošle godine zaustavljena.

U 2016. godini prijavljeno je 29, a odjavljeno 40 radnji, 2017. godine otvorena su 23, a odjavljeno je 27 subjekata male privrede, dok su 2018. pokrenuta 22 mala biznisa, a za jedan više ih je prekinulo rad.

U 2019. godini bilo je za pet manje novoregistrovanih od broja odjavljenih djelatnosti.

Prošle godine, kako je rečeno Srni u resornom odjeljenju, taj trend je zaustavljen i očekuje se da će se zaustaviti odseljavanje i smanjenje broja stanovnika u ovom mjestu, a time i zatvaranje i prekidanje rad raznih zanatskih, trgovačkih, ugostiteljskih i drugih radnji.

Načelnik Odjeljenja za privredu u srebreničkoj opštini Cvijetin Maksimović rekao je Srni da je, u okviru više projekata, malim i srednjim preduzećima i zanatsko-preduzetničkim djelatnostima u ovoj lokalnoj zajednici lani pružena podrška od ukupno 150.000 KM, dok je za podršku poljoprivrednicima opština izdvojila 50.000 KM. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti