Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

U Goraždu počinje odvojeno prikupljanje e-otpada

Goražde je peti grad u Federaciji BiH u kojem je postavljen kontejner za odvojeno prikupljanje električnog i elektronskog otpada.

24.01.2020. 08:01 / Izvor: Akta.ba

ZEOS eko-sistem d.o.o. je dana 23.01.2020. godine u Velikoj sali Gradske uprave Goražde organizovao prezentaciju rezultata projekta Mali ambasadori okoliša i postavljenog kontejnera za e-otpad u Gradu Goražde na lokaciji u ul. Ferida Dizdarevića (kod Kantonalne bolnice).

Cilj prezentacije je bio upoznati prisutne, a i javnost sa ZEOS-ovim kontejnerima za e-otpad koji su posebno i namjenski napravljeni kontejneri. U njih se odlaže e-otpad, odnosno onaj otpad koji treba da bude posebno tretiran i recikliran zbog štetnih tvari koje ta vrsta otpada sadži. U ZEOS-ove kontejnere se može odložiti pokvarene fenove za kosu, kuhinjske uređaje, pokvarene mobitele, IT opremu i na taj način doprinijeti ispravnom načinu zbrinjavanja e-otpada. Što više otpada odložimo u ove kontejnere manje su mogućnosti da će štetne tvari ugroziti budućnost naših najbližih i naravno imati ćemo čišću okolinu.

 Tokom prezentacije prisutne je pozdravio i poželio im dobrodošlicu gradonačelnik Goražda dr. sci. Muhamed Ramović koji je naglasio važnost ovog projekta, te dodao – ''Želim da zamolim građane da uvaže sugestije i način upotrebe ovog kontejnera, jer vrlo je važno da radimo na podizanju svjesti prilikom odvajanja otpada, a posebno otpada ove vrste.''

 Govoreći o ovome projektu predstavnica kompanije ZEOS eko-sistem d.o.o. Elma Babić-Džihanić je naglasila – ''Grad Goražde je peti grad FBiH u kojem smo postavili kontejner za odvojeno sakupljanje električnog i eklektronskog otpada i sada građani Goražda mogu besplatno odlagati svoje kućanske aparate kao što su npr. fen, mikser, IT mala oprema u kontejner koji je postavljen pored Kantonalne bolnice. Ukoliko se pokaže interes građana mi smo spremni postaviti još kontejnera u Goraždu i bitno je da se odvaja električni i eklektronski otpad koji nije miješani komunalni otpad, jer on sadrži u sebi komponente koje su opasne po život kao što je živa, olovo i ostale komponente koje mogu ugroziti zdravlje i okolinu ljudi.''

 ZEOS eko-sistem d.o.o. posjeduje ukupno 104 lokacije za besplatno pravilno odlaganje električnog i elektronskog otpada koje se nalaze mapirane sa slikom na interaktivnoj karti kojoj se može pristupiti putem stranice www.zeos.ba

 Za pravna lica obezbijeđeno je i besplatno zbrinjavanje ove vrste otpada uz izdavanje potrebne dokumentacije. Potrebno je popuniti elektronski nalog na web stranici www.zeos.ba.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti