U Goraždu predstavljen projekt podrške zapošljavanju

25.07.2018. 14:21 / Izvor: Fena
U Goraždu predstavljen projekt podrške zapošljavanju

Realizacijom projekta u naredne četiri godine trebale bi biti zaposlene 23.000 građana.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike danas je u Goraždu predstavilo Projekt podrške zapošljavanja koji će biti implementiran u saradnji sa Svjetskom bankom. Ukupna vrijednost projekta je 108 miliona KM, a dio sredstava bit će izdvojen iz budžeta putem Federalnog zavoda za zapošljavanje koji je implementator projekta.

Kako je istaknuto na promociji, realizacijom projekta u naredne četiri godine trebale bi biti zaposlene 23.000 građana.

Projekt je prvi takve vrste u BiH. Od Svjetske banke Federaciji BiH će biti doznačeno 29 miliona eura koji će biti udruženi sa sredstvima Federalnog zavoda za zapošljavanje, a aplicirati se može isključivo za realni sektor.

Već je urađen retroaktivni dio projekta za 2016/2017. godinu i Federaciji BiH je doznačeno 10 miliona KM.

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača naglasio je da se radi o "hibridnom" kreditu koji se isplaćuje tek kada se ostvare rezultati, što je novina.

U saradnji sa kantonalnim i općinskim službama projekt implementira Federalni zavod za zapošljavanje u kojem naglašavaju da će udruživanje sredstava sa Svjetskom bankom značiti više novca za mjere aktvne politike zapošljavanja u Federaciji BiH.

Važan je i drugi dio projekta koji podrazumijeva jačanje kapaciteta službi za zapošljavanje i novi način rada. BPK Goražde treći je kanton u kojem je promovisan projekt podrške zapošljavanja, a on će  biti predstavljen širom Federacije BiH.

Boravak u Goraždu  federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača iskoristio je i za posjetu  kompaniji "Ginex" te Udruženju civilnih žrtava rata. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti