U Gračanici održan okrugli stol na temu "Energetska tranzicija"

18.12.2020. 08:18 / Izvor: Akta.ba
U Gračanici održan okrugli stol na temu 'Energetska tranzicija'

Grad Gračanica je u saradnji sa Centrom za ekologiju Tuzla organizovao Okrugli sto na temu "Energetske tranzicije"

Grad Gračanica je u saradnji sa Centrom za ekologiju Tuzla organizovao Okrugli sto na temu "Energetske tranzicije"  na kojem je stavljen akcenat na izazove sa kojima će se susresti, i sa kojima se sureće svaka lokalna zajednica u kontekstu dekarbonizacije i uklanjanja karbonskog otiska u cilju smanjenja uticaja na zdravlje ljudi i lokalnu zajednicu.

"Cijeli koncept je pod okriljem Europske Unije, koja ima za plan novi zeleni plan cijele Europske Unije", saopćili su su iz Grad Gračanica.

Nakon Okruglog stola upriličeno je svečano potpisivanje Sporazuma o formiranju LINK.net mreže između Grada Gračanica, Opštine Tešanj, Opštine Teslić i Opštine Lopare kao inicijalne ulazne faze u dugotrajnom procesu energetske tranzicije svake opštine i grada u cijeloj Bosni I Hercegovini bez obzira na entitet.

"Prednost LINK.net mreže je da nema konkurentnosti unutar nje,jer svaki pozitivan korak naprijed je korak naprijed i za partnere. U ovom okruženju se uz povoljan rad političke strukture svake opštine koja će nadamo će shvatiti ozbiljnost situacije u kojoj se nalazimo, prigrliti ideju o tome da nam se nudi besplatna karta za digitalizaciju i dekarbonizaciju, sa kojom rame uz rame ide ekonomska sigurnost i stabilnost za koju je garant EU Unija", naveli su.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti