U Gradačcu otvoren 41. međunarodni Sajam šljive

27.08.2014. 15:54 / Izvor: Fena
U Gradačcu otvoren 41. međunarodni Sajam šljive

U Gradačcu je danas otvoren 41. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije Sajam šljive, na kojem svoje proizvode predstavlja 230 proizvođača i prerađivača hrane.

U Gradačcu je danas otvoren 41. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije Sajam šljive, na kojem svoje proizvode predstavlja 230 proizvođača i prerađivača hrane.

Otvarajući ovogodišnji sajam, dopremijer i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi FBiH Jerko Ivanković Lijanović  kazao je kako je proizvodnja hrane jamstvo za opstojnost stanovništva svake zemlje.    

"Proizvoditi hranu danas u BiH znači biti izložen nelojalnoj konkurenciji iz uvoza, ne moći izvoziti vlastite proizvode, ne moći naplatiti prodane proizvode i biti izložen raznim prirodnim nesrećama", kazao je ministar Ivanković Lijanović. 

Dodao  je da su uvoznički lobiji u BiH vrlo jaki  i da ulažu puno vremena i novca da bi plasirali proizvode izvana u BiH.      

"Nećemo dozvoliti da samo 20 posto hrane proizvodimo a 80 posto uvozimo. Nećemo dozvoliti da bh. građani budu ovisni o uvoznoj hrani", poručio je Ivanković Lijanović

Kazao je da je BiH prirodno bogata zemlja s vrijednim ljudima koje će vlada Federacije BiH podržavati sve dok ne osiguraju dovoljno hrane za stanovništvo BiH.

Prigodnim riječima, izlagačima i posjetiteljima Sajma, obratili su se i federalni ministar prometa  i komunikacija Enver Bijedić, premijer Tuzlanske županije Bahrija Umihanić, načelnik općine Gradačac Edis Dervišagić i direktor Gradačačkog sajma Husein Topčagić.

Na ovogodišnjoj manifestaciji, koja će trajati od 27. do 30. augusta, predstavit će se oko 230 proizvođača i prerađivača hrane, zaštitnih sredstava, mineralnih gnojiva i poljoprivrednih strojeva iz BiH, Hrvatske, Srbije, Turske i Jordana.

Kao i na prethodnim, i na ovogodišnjem Sajmu šljive će se održati tradicionalno stručno-naučno savjetovanje "AgroTech“ i dodjela medalja za kvalitetu proizvoda.

Savjetovanje će imati međunarodni karakter, a aktualne teme iz oblasti agrara prezentirat će profesori s poljoprivrednih fakulteta iz Sarajeva i Zemuna (Srbija).

Posebna pažnja bit će posvećena temama o nastavku proizvodnje nakon poplava koje su izazvale velike štete na poljoprivrednim površinama u Bosni Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji.

I ove godine na Sajmu će se, kolektivnim prezentacijama gospodarskih potencijala, predstaviti Brčko Distrikt, općine Bihać i Goražde te nekoliko županijskih gospodarskih komora i grupacija poljoprivrednih proizvođača i prerađivača.

Turističke potencijale predstavit će Turistička zajednica Federacije BiH i Turistička zajednica Tuzlanskog kantona.

Ovu gospodarsko-turističku manifestaciju prati bogat kulturno-zabavni program u organizaciji općine Gradačac.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti