U gradu na Uni počeo 15. Međunarodni sajam ekologije EKOBIS 2017

14.09.2017. 12:28 / Izvor: Akta.ba
U gradu na Uni počeo 15. Međunarodni sajam ekologije EKOBIS 2017
OTVORI GALERIJU

Tema ovogodišnja sajmske manifestacije je Voda, odnosno njen sveukupni prirodni, biološki, ekonomski i ekološki značaj.

Jubilarni 15. Međunarodni sajmu ekologije "EKOBIS 2017" u organizaciji Privredne komora USK svečano je otvoren danas u Bihaću.

Tema ovogodišnja sajmske manifestacije je voda - "Budućnost počinje danas", odnosno njen sveukupni prirodni, biološki, ekonomski i ekološki značaj za grad Bihać i Unsko-sanski kanton ali i za cijelu BiH i život uopće.  

Sajam se ove godine organizira na 3000 m2 prostora Ii na oko 5000 m2 otvorenog prostora. Prisutno je preko 130 štandova i preko 250 izlagača, što je za oko 30 posto više izlagača nego prethodne godine.

Sajam je otvorio je Šemsudin Dedić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH.

"Jasno je da postoji veliki problem sa vodom na cijelom području FBiH kako sa kontrolom tako i sa kvalitetom vode. Istraživanja su pokazala da ćemo u narednom period morati posvetiti više pažnje sistemu koji će osigravati kvalitetu vode koju pijemo. To su neke od aktivnosti koje će dati veći značaj našim vodama jer voda i ostali prirodni resusri koje imamo su su resusrsi za razvoj naše zemlje. U proteklom period dali smo 97 miliona na uvoz vode, to su sredstva koja su otvorila nova radna mjesta, ali van BiH, iz tog razloga se nadam da će proizvođači koji su prisutni na ovom sajmu dobro predstaviti svoje brendove, a da ćemo mi u narednom period svi više brige voditi o značaju vode kao resursu za pokretanje razvoja države", kazao je Dedić.

Agencija za vodno područje rijeke Save je zajedno sa Federalnim ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, glavni pokrovitelj sajam.

Sead Delić, predsjednik Agencije istakao je da je voda ono što je posebno potrebno zaštiti, jer to je nije neograničeni resurs.

"Sajam EKOBIS je dobro mjesto i prilika da se predstavi značaj vode a prvenstveno načini njenog očuvanja i zaštite. Poznato je da smo mi zemlja bogata vodom, ali je i dalje uvozimo u enormnim količinama iako imamo preko 50 domaćih proizvođača vode, moramo zaštiti domaće proizvođače i proizvod to je ono čime se trebamo baviti konstantno", kazao je Delić.

Generalni sekretar Privredne Komore USK, Nihad Šušnjar na cermoniji otvorenja, kazao je da ova manifestacije uspješno traje već 14 godina a za svoj cilj ima promociju i tržišnu valorizaciju proizvoda i usluga koji doprinose realizaciji ciljeva održivog razvoja.

"Razlog zašto je ovogodišnja tema Voda, jeste što se upravo ove godine završava generacijski projekt, odnosno uspostava potrojenja za odvodnju i prečišćavanje otpadnih voda u gradu Bihaću, koji ima veliki značaj za grad. Zajedno sa našim partnerima, ministarstvima i Agencijom za vodno područje rijeke Save organizirali smo i prvu izložbu 16 punionica vode iz BiH, u okviru koje će se na jednom mjestu predstaviti svi naši proizvođači, a siguran sam da će se na kraju sajam donijeti i dobri zaključci na koji način pojačati značaj korištenja domaćeg proizvoda, posebno vode", kazao je Šušnjar.

Svoju podršku EKOBIS- u dale su regionalne i područne komora iz zemlje ali i regije.

Marko Šantić, predsjednik privredene komora FBiH iskazao je veliko zadovoljstvo što komorski sistem sve više prepoznaje kvalitet sajmova kao što je ovaj, u kojima se daje značaj očuvanju ekologije i zaštite životne sredne.

Davor Žuka, predsjedavajući Vijaća grada Bihaća kazao je ispred grada domaćina da ova sajamska manifestacija svake godine bilježi značajne rezultate koji i ove godine, siguran je, neće biti zanemareni. Dodao je da je EKOBIS neodvojivi dio grada Bihaća i on se savršeno uklapa u on što grad Bihać jeste i što želi biti, a to je grad ekologije i turizma, grad visoke ekološke svijesti, koji štiti svoje prirodne resurse.

U prethodnim manifestacijama na sajmu se predstavilo više od 2.700 izlagača iz skoro 20 zemalja a sajam je posjetilo preko 200.000 posjetilaca. Podjednak interes za učešćem bio je od strane domaćih ali i stranih izlagača. Značajni događaji sajama su radionice za djecu ali i takmičenje u Eko kvizu uz veliku pomoć Unskih smaragda, udruženja koje okuplja entuzijaste i zaljubljenike u prirodu i radi na podizanju ekološke svijesti.

Ovogodišnji sajam EKOBIS istaći će vodu kao neprocjenjivo blago, potencirajući važnost zaštite ovog prirodnog resursa za sadašnje i buduće generacije, a nedavnim puštanjem u rad postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Bihaću, Unsko-sanski kanton je dokazao da ozbiljno pristupa zaštiti prirode i očuvanju biološke raznolikosti, ne samo u slivu Une već i šire.

Na ceremoniji otvaranja simbolično je pušteno i 15 bijelih golubova kao što je to urađeno na prvom sajmu EKOBIS.

Ove godine održati na prostoru SRC "Luke" u perodou od 14-16. septembra 2017. godine.

Suorganizatori sajma su Grad Bihać i Vlada Unsko - sanskog kantona, dok su podršku dali Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Federalno ministarstvo turizma i okoliša, Vanjskotrgovinska komora BiH, Privredna komora FBiH, Agencija za vodno područje rijeke Save, Fond za zaštitu okoliša FBiH.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti