U grčkom parlamentu izglasan sporazum o promjeni imena Makedonije

26.01.2019. 09:24 / Izvor: Agencije
U grčkom parlamentu izglasan sporazum o promjeni imena Makedonije

Grčki parlamentarci su tijesno izglasali historijski sporazum s Makedonijom i tako je okončan 27-godišnji spor o imenu ove države.

Grčki parlament u petak je ratificirao histrijski sporazum koji mjenja ime susjedne Makedonije, okončavajući decenijama dugi spor i otvarajući put za pridruženje bivše jugoslovenske republike Evropskoj uniji i NATO-u.

Premijer Alexis Tsipras, koji je sklopio sporazum s makedonskim kolegom u prošloj godini, osigurao je parlamentarnu većinu da sporazum bude usvojen uz podršku nezavisnih i opozicionih poslanika.

"Nakon godine pregovora, rasprava i iscrpnog dijaloga, došli smo do kraja teškog i bolnog procesa", poručio je Tsipras parlamentu tokom usijane debate u četvrtak navečer, pozivajući poslanike da odobre sporazum.

Makedonija je već ratificirala sporazum.

Sporazum pokušava okončati 28-godišnji spor između Atine i Skoplja oko korištenja imena "Makedonija", preimenovanjem ove balkanske države u "Republika Sjeverau Makedonija" kako bi se razlikovala od sjeverne grčke pokrajine Makedonije.

Mnogi Grci strahuju da bi sporazum mogao dovesti do teritorijalnih pretenzija prema Grčkoj i aproprijacije drevnog grčkog kulturnog nasiljeđa. Makedonija je rodna zemlja Aleksandra Velikog.

Ptotesti protiv sporazuma postali su nasilni i u ovoj sedmici, a u četvrtak navečer policija je ispaljivala suzavac kako bi raspršila mase ispred parlamenta. Manje grupe ljudi u petak su prkosile obilnoj kiši kako bi demonstrirale ispred parlamenta, prenosi Reuters. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti