Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

U HBŽ planirana gradnja vjetroparkova

10.02.2021. 10:48 / Izvor: Akta.ba

Predsjednik Vlade HBŽ Ivan Vukadin održao je u utorak radni sastanak s predstavnicima  "wpd Adria", direktorom ove firme Zoranom Obradovićem i projekt menadžerom wpd Adria Ivanom Šutalom. 

Wpd Adria je regionalna podružnica njemačkog wpd-a i jedan od lidera u korištenju obnovljivih izvora energije s referencama u preko 25 država diljem svijeta.

Glavni ciljevi wpd Adrie, kako su istaknuli njezini predstavnici, su istraživanja i buduća ulaganja u potencijalne projekte obnovljivih izvora energije, a HBŽ su istaknuli kao iznimno perspektivno geografsko područje za izgradnju budućih vjetroparkova.

Predsjednika Vlade upoznali su i s budućim koracima koje će njihova organizacija uraditi po pitanju izgradnje budućih vjetroparkova, kao i s administrativnim problemima s kojima se susreću u toj županiji.

Konkretno su iznijeli prijedloge i projekte za izgradnju budućih vjetroparkova: VE Kruzi i VE Vaganj na području grada Livna ukupne instalirane snage 810 MW, VE Glamoč u istoimenoj općini ukupne instalirane snage 138 MW i VE Marino Brdo na prostoru općine Bosansko Grahovo ukupne instalirane snage 126 MW.

Predsjednik Vlade pozdravio je potencijalne buduće investicije  na području HBŽ-a, naglasivši kako će on kao predsjednik Vlade i resorna ministarstva uložiti sve napore i mogućnosti u djelokrugu svojih ovlasti kako bi se olakšale ili uklonile administrativne barijere koje stoje na putu ka realizaciji projekata vjetroparkova u županiji.

Istaknuo je neospornu ulogu lokalne zajednice i njezin utjecaj na provedbu cijelog projekta, istaknuvši i višestruke koristi koje će upravo jedinice lokalne samouprave imati od izgradnje samog vjetroparka.

Na kraju predstavnici wpd Adria su istaknuli kako projekt izgradnje vjetroparka donosi dugoročnu korist jedinicama lokalne samouprave kroz budžetski doprinos.

Također, naglašeno je i vođenje brige o poticanju održivog razvoja zajednice u kojoj se djeluje, posebno kroz donacije usmjerene prema dobrobiti djece i mladih, očuvanju prirodne i kulturne baštine, razvoju organske poljoprivrede, dok sam projekt izgradnje vjetroparka i pristupnih cesta doprinosi zaštiti od požara, razvijanju novih turističkih i rekreacijskih sadržaja u lokalnom području.

PODIJELI:

TAGOVI:

vjetroparkovi

HBŽ

wpd Adria

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti