U ICBL-u praksa za 50 studenata i srednjoškolaca

02.07.2012. 15:31 / Izvor: eKapija.ba
U ICBL-u praksa za 50 studenata i srednjoškolaca

Kao rezultat saradnje Inovacionog centra Banja Luka sa projektom USAID-a „Partnership for Innovation – Studentska praksa u Banja Luci“, danas je počela praksa za 50 studenata u oblasti informaciono-komunikacijskih tehnologija. Identifikovano je šest preduzeća/ partnera od kojih će "Lanaco", "Teleklik", "Aneks", "Ultimax" i "Evron" praksu držati u prostorijama ICBL-a, dok će "Inova" studente obučavati u svojim kancelarijama.Jedan od ciljeva programa Partnership for Innovation (PI) jeste povećanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, pomažući im da zadovolje potrebe tržišta, otvore nova i zadrže postojeća radna mjesta. Drugi cilj programa je stvaranje prilika za zapošljavanje i samozapošljavanje mladih unutar dobne granice od 15 do 35 godina starosti. Projekat PI, kojim upravlja Education Development Center (EDC), petogodišnji je program finansiran od strane USAID-a.

Dragan Krošnjar, Business Development Manager na projektu PI kaže da je odaziv studenata odličan. "Od 80 evidentiranih prijava, selektovali smo 50 i praktikanti su danas počeli sa radom. 99 odsto njih dolazi sa Elektrotehničkog i Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banja Luci, Elektrotehničke škole `Nikola Tesla` i Gimnazije Banja Luka, smjer računari i informatika", izjavio je.

Bojana Vukelić, menadžer Trening odjeljenja ICBL-a, dodala je kako su studenti podijeljeni u timove i imaju svog mentora iz preduzeća/partnera te da im je obezbijeđen tehnički dio treninga, kao i treninzi iz takozvanih soft skills, koje obuhvataju timski rad i projektni menadžement. "ICBL je obezbijedio predavače i treninge koji su u standardnoj ponudi Trening odjeljenja. Bitno je da studenti savladaju timski rad jer svih šest timova posljednje dvije sedmice radi na zajedničkom projektu koji će biti rezultat cijele studentske prakse", objasnila je Vukelić.

Studentska praksa iz IKT-a, koja će se održavati u Inovacionom centru Banja Luka u periodu od 02. do 27. jula 2012. godine, urađena je na osnovu dobrih iskustava šestomjesečnog projekta u Varaždinu gdje je 70 mladih ljudi prošlo kroz projekat, od kojih se njih 90% zaposlilo u firmama, dok je 10% odlučilo osnovati svoje firme.

"Na osnovu toga smo odlučili napraviti ovaj pilot program putem ICBL-a, da vidimo dobre i loše strane te prepoznamo koje rizike treba adresirati," izjavio je Tomislav Bronzin, viši savjetnik na projektu Partnership for Innovation, i dodao: "Želimo napraviti trajni program sa sljedećom akademskom godinom, tačnije sljedećeg ljetnog semestra. Ideja je da sa našim partnerima u Ministarstvu prosvjete i Ministarstvu nauke i tehnologije pokušamo napraviti prakse u okviru fakulteta, srednjih stručnih škola i gimnazija, da se njima omogući da dio svoje prakse i laboratorijskih vježbi odrađuje kroz ovaj program koji bi ICBL nudio u okviru projekta Studentske prakse."

U planu je da se ovakva praksa prenese i na ostale djelatnosti i struke, uz upotrebu forme informaciono-komunikacijskih tehnologija kao alata koji omogućava produktivnost, konkurentnost i bolju zapošljivost.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti