U Istanbulu otvoren najveći aerodrom u svijetu

30.10.2018. 09:07 / Izvor: Fena
U Istanbulu otvoren najveći aerodrom u svijetu

Za otvorenje prve faze koja će opslužiti 90 miliona putnika godišnje, investirano je šest milijardi eura.

Novosagrađeni i jedan od najvećih u svijetu, aerodrom u Istanbulu otvoren je jučer ceremonijom organiziranom povodom Dana Republike Turske i 95. godišnjice osnivanja savremene turske države, javlja Anadolu Agency (AA).

Za otvorenje prve faze koja će opslužiti 90 miliona putnika godišnje, investirano je šest milijardi eura.

Aerodrom je izgrađen na ukupnoj površini od 76,5 miliona kvadratnih metara, a druge faze bi trebale biti završene do 2023. godine. Na gradnji aerodroma koji će biti jedan od najvećih u svijetu angažirano je oko 10.000 ljudi. Kompanija osnovana u oktobru 2013. ”Istanbul Grand Airport (IGA)” pet godina radi na realizaciji ovog megaprojekta.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je na otvaranju novog aerodroma u Istanbulu kazao da se novi aerodrom zove "Aerodrom Istanbul". 

Photo: AFP

Na ceremoniji otvaranja aerodroma "Istanbul"  turski predsjednik se zahvalio prisutnim zvaničnicima među kojima su bili: predsjednik Albanije Ilir Meta, katarski šejh Tamim Bib Hamad Al-Thani, predsjednik Kirgizije  Sooronbay Jeenbekov, predsjednik Kosova Hašim Tači, predsjednik Turske Republike Sjeverni Kipar Mustafa Akinci, predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov, predsjednik Moldavije Igor Dodon, predsjednik Pakistana Arif Alvi, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Sudana Omar Hassan Ahmad al Bašir, predsjedavajući Vijeća ministara  Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, premijer Bugarske Bojko Borisov, zamjenik premijera Slovenije Alenka Bratušek, ministar vanjskih poslova Irana Dževad Zarif.

Predsjedavajući Velike skupštine Republike Turske (TBMM) Binali Yildirim na otvorenju Aerodroma Istanbul izjavio je kako ovaj aerodrom pokazuje snagu Turske. 

Ovaj događaj je privukao veliku pažnju svjetskih medija kao i poznatih ličnosti iz svijeta sporta, umjetnosti, politike i biznisa.

Po završetku radova, aerodrom će sadržavati šest odvojenih pisti, imat će kapacitet 500 aviona, parking otvorenog i zatvorenog tipa kapaciteta 70.000 vozila i godišnje će opsluživati oko 200 miliona putnika.

U prvoj etapi planirano je dnevno pet slijetanja i isto toliko uzlijetanja. Letovi su planirani, unutar zemlje, prema Ankari, Izmiru i Antaliji, odnosno Turskoj Republici Sjeverni Kipar i Azerbejdžanu, koji će biti prvi međunarodni letovi.

Očekuje se da će na aerodromu dnevno uzlijetati i slijetati 2.000 aviona, prema više od 350 destinacija, a svoje usluge nudit će 250 aviokompanija.

Novi aerodrom, još prije otvorenja, dobio je nekoliko nagrada, pa se može očekivati da će taj trend biti nastavljen i u budućnosti, prenosi TRT.

Photo: AFP

Zgrada aerodromskog terminala je na površini 1,3 miliona kvadratnih metara i bit će među najvećima u svijetu. Vanjski i unutrašnji izgled inspirisani su motivima turske arhitekture.

Novi aerodrom u Istanbulu bit će povezan i željeznicom do centra grada, a radovi na krakovima i dalje traju. Potpisani su i ugovori s licenciranim taksi prijevoznicima koji će poštovati niz standarda za pružanje usluga.

Na aerodromu će biti korištena i najnovija tehnologija, a bit će postavljeni i podni radari.

Kretanja će biti uočena na razdaljini od 2,5 kilometra. Na svakih 60 metara nalazit će se fiksna kamera, na svakih 360 PTZ kamere, 720 termalne kamere i fiberoptički senzori. Na dva punkta nalazit će se pripadnici snaga sigurnosti.

Na 9.000 pametnih kamera postavljenih na terminalu i parkinzima instalirano je osam profila sumnjivih ponašanja. Oni koji budu imali jedan od njih, bit će odmah detektovani.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti