U Jablanici održan skup o parafiskalnim naknadama

06.03.2018. 08:24 / Izvor: Fena
U Jablanici održan skup o parafiskalnim naknadama

Stručni skup okupio je predstavnike općina Jablanica i Prozor Rama, kao i predstavnike privatnog i nevladinog sektora.

Na stručnom skupu ''Parafiskalne naknade – prijedlozi i preporuke za smanjenje ili ukidanje'' koji je održan u ponedjeljak u Jablanici, predstavljene su dosadašnje aktivnosti općina Jablanica i Prozor-Rama na polju smanjenja parafiskalnih nameta te je razgovarano o planiranim aktivnostima za naredno razdoblje, priopćeno je iz Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK Mostar.

Stručni skup okupio je predstavnike općina Jablanica i Prozor Rama, kao i predstavnike privatnog i nevladinog sektora.

Na skupu je, uz ostalo, rečeno kako se u uvjetima ograničenih proračunskih sredstava često podsjeća na definiciju novih ili povećanju iznosa postojećih parafisklanih nameta, bez prethodno provedene analize njihovog namjenskog trošenja i uticaja na gospodatstvo. Na taj se način, kako je istaknuto, otežava rad poslovnih subjekata te se direktno utječe na odbijanje investitora i povećanje nezaposlenosti.

Zbog ukazane potrebe, pokrenuta je Kampanja za smanjenje ili ukidanje parafiskalnih nameta koja je usmjerena na pet regija s naglaskom na deset općina - Bihać, Bosanska Krupa, Prijedor, Novi Grad, Kakanj, Zavidovići, Jablanica, Prozor Rama, Vukosavlje i Gračanica.

Svrha je kampanje utjecati na poboljšanje poslovnog okruženja i konkurentnosti malih i srednjih poduzeća kroz smanjenje parafiskalnih pristojbi od skupina administrativnih općinskih poreza i komunalnih naknada.

U tom je pogledu istaknut pozitivan pomak općina Jablanica, Prozor- Rama, Gračanica i Zavidovići te Grada Bihaća koji su, na osnovu inicijativa LEDnet mreže, identificirali prioritetne namete za smanjenje, s ciljem rasterećenja gospodarstva, kao i stvaranja uvjeta za poboljšanje poslovnog okruženja.

Kampanja se provodi u sklopu projekta ''Boljim poslovnim okruženjem do više radnih mjesta'', kojeg provode Udruženje Nezavisni biro za razvoj Gradačac i Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar, a financira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), u okviru Programa održivosti civilnog društva u BiH (CSSP programa).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti