U junu povećanje plate za zdravstvene radnike, policiju i prosvjetne radnike

26.04.2021. 12:09 / Izvor: SRNA
U junu povećanje plate za zdravstvene radnike, policiju i prosvjetne radnike

Početkom maja počinju pregovori spartnerima.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da Vlada planira da početkom maja pokrene pregovore sa partnerima za povećanje plata u javnom sektoru, a povećanje bi se primjenjivalo već od juna.

"Ne želim danas da špekulišem koliko će to povećanje biti. Razgovaraćemo na tu temu i to će biti sigurno povećanje u zdravstvenom sektoru, Ministarstvu unutrašnjih poslova i u obrazovanju, a može se očekivati već od juna", rekao je Višković za portal "Banjaluka.net".

Višković je dodao da Vlada RS već ima kalkulacije, šta znači jedan, drugi ili treći procenat povećanja, uvažavajući mogućnosti u budžetu.

"Bilo koji procenat koji dogovorimo sa našim partnerima nije mali iznos za budžet. To su milionska sredstva, ali naš budžet je stabilan, likvidan i možemo sve te obaveze ispoštovati", naglasio je Višković.

Prema njegovim riječima, za RS i njene građane je veoma značajno što je Vlada osigurala i dodatnih šest miliona KM za sve zahtjeve iz oblasti kapitalnih investicija u poljoprivredi, a kojih ima oko 2.000.

"Republika Srpska sufinansira nabavku opreme, mašina, alata i objekata u poljoprivredi, a povećanje će ove godine omogućiti da niko od poljoprivrednika ne ostane ispod crte. Napominjem, 2019. godine bilo oko 1.000 aplikanata, a u 2020. godini 1.400 zahtjeva. U ovoj godini imamo skoro 2.000 zahtjeva, što nam govori da ima i privatnih ulaganja u taj sektor i da nije sve tako crno kao što neko želi da predstavi", poručio je Višković.

Govoreći o Akcionom planu zapošljavanja u RS, Višković je podsjetio da je na sjednici Vlade on izmijenjen, te da je dodatno odobreno skoro sedam miliona KM.

"Da bismo ispunili sve one zahtjeve za samozapošljavanje koji su pristigli od djece poginulih boraca i demobilisanih boraca, sa 12 miliona KM došli smo do 19 miliona KM. Nijedan zahtjev koji ispunjava sve uslove neće biti odbijen. Mi smo za ovo predvidjeli tri miliona KM za okvirno 300 korisnika, a pojavilo se puno više, tačnije 1.420 korisnika", rekao je Višković.

Višković je naveo da je Vlada u novi Akcioni plan uključila oko 750 djece poginulih boraca za pripravnički staž, te obezbijedila sredstva da svi mogu u ovoj godini da ga započnu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti