U Kantonu Sarajevo unaprijedit će se upravljanje građevinskim otpadom

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

U Kantonu Sarajevo unaprijedit će se upravljanje građevinskim otpadom

20.11.2018. 15:20 / Izvor: Akta.ba

"Identifikacija proizvođača i načina upravljanja građevinskim otpadom u Kantonu Sarajevo", naziv je projekta čija je realizacija počela prije mjesec dana kako bi se unaprijedilo upravljanje građevinskim otpadom u KS.

Projekt se finansira sredstvima iz Budžeta KS kroz program za finansiranje/sufinansiranje projekata neprofitnih organizacija i udruženja iz oblasti zaštite okoliša za 2018. godinu, putem Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, a implementira ga Centar za okolišno održivi razvoj (COOR), organizacija koja ima značajno iskustvo u oblasti zaštite okoliša i upravljanja otpadom.

Ovim povodom, danas je upriličen sastanak kojem su, uz predstavnike Ministarstva i COOR-a, prisustvovali i predstavnici federalnih ministarstava prostornog uređenja, okoliša i turizma, Fonda za zaštitu okoliša FBiH, Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, Zavoda za izgradnju KS i KJKP "Rad".

Kako je navedeno, projekt je osmišljen tako da svojim aktivnostima doprinese punoj uspostavi planiranog sistema upravljanja građevinskim otpadom u KS. Njegov generalni cilj je učinkovitije planiranje i implementacija upravljanja građevinskim otpadom. Specifični ciljevi su mobilizacija, prikupljanje informacija i jačanje svijesti ključnih zainteresiranih strana o nastanku, tokovima i načinu upravljanja građevinskim otpadom, saradnja s ciljem prikupljanja podataka o proizvođačima i popunjavanju registra građevinskog otpada, podizanje svijesti proizvođača o mogućnostima reciklaže, ponovnog korištenja i konačnog zbrinjavanja građevinskog otpada u KS, te pokretanje inicijative prema nadleženim federalnim ministarstvima za unapređenje regulatornog okvira.

"Ključni problem je nepostojanje jasnih zakonskih obaveza za odvojeno prikupljanje, reciklažu i ponovnu upotrebu građevinskog otpada. Pravna lica, odnosno proizvođači, zbog toga nemaju dovoljna, potrebna znanja o postupanju sa ovom vrstom otpada kao i potrebi vođenja evidencije o istom. Neophodno je raditi na tome", istakla je ovom prilikom pomoćnica ministra za zaštitu okoliša u resornom kantonalnom ministarstvu Zijada Krvavac.

Po njenim riječima, Plan upravljanja otpadom u KS za period 2015-2020.godine ne sadrži preciznije podatke o proizvođačima i količinama građevinskog otpada, ali postoje određene pretpostavke i procjene. U okviru izrade Kantonalnog plana zaštite okoliša, izvršeno je ažuriranje podataka iz Plana upravljanja otpadom za građevinski otpad, također na bazi procjena. Dakle, jedan od problema, a koji je identifikovan u oba navedena strateška dokumenta, je nepostojanje sveobuhvatne evidencije o proizvođačima i količinama građevinskog otpada nastalog usljed građenja, rušenja i rekonstrukcije objekata u KS.

Kako je navela pomoćnica Krvavac, ranija praksa je bila da se odlaganje građevinskog otpada u KS uglavnom vrši na deponiji Smiljevići, ali kako je Ministarstvo obustavilo odlaganje ove vrste otpada, jer se radi o iskoristivom ali i nerazgradivom otpadu koji nepotrebno zauzima odlagališni prostor i narušava izgrađenu infrastrukturu za tretman procjednih voda i gasova u samom tijelu deponije, još 2016. godine započeti su radovi na izgradnji deponije inertnog otpada na istočnoj strani deponije Smiljevići. Uz deponiju inertnog otpada, planirana je i izgradnja postrojenja za reciklažu građevinskog otpada. Izdrobljeni građevinski materijal će se sortirati prema granulaciji i odlagati na, za to utvrđenim lokacijama ili boksovima, do njegovog plasmana na tržište. Na stalnoj lokaciji utvrdit će se mjesto na kome će se odlagati dovezeni građevinski otpad do njegove obrade.

Da bi se planirani sistem u KS uspješno uspostavio potrebno je, pored preciznije evidencije, donijeti regulatorne mjere na višim nivoima vlasti, ekonomske okvire koji će stimulisati i podržavati uspostavljeni sistem upravljanja građevinskim otpadom u KS, te kontinuirano raditi na podizanju svijesti i edukaciji proizvođača otpada, zajednički je zaključak današnjeg sastanka.

Predstavnici COOR-a prezentirali su buduće projektne aktivnosti, a one podrazumijevaju slanje upitnika za općine i proizvođače građevinskog otpada radi identificiranja generatora otpada u Kantonu Sarajevo kao i utvrđivanja količina otpada koji se produkuje, analizu prikupljenih podataka i pripremu izvještaja o upravljanju građevinskim otpadom u KS, sačinjavanje registra o produkciji ove vrste otpada, te prezentaciju registra i izvještaja sa smjernicama za dalje korake prema višim nivoima vlasti.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti