U Kladnju otvorena mini mljekara "Vicenza"

13.09.2016. 09:41 / Izvor: Akta.ba
U Kladnju otvorena mini mljekara 'Vicenza'

Zahid Čaušević, vlasnik mini mljekare "Vicenza" Kladanj istakao je da bi od ovog projekta trebalo da živi kompletna općina.

U Gojakovićima kod Kladanja predstavnici udruženja "Insieme per Sarajevo" iz Italije zajedno sa općinskim načelnikom i njegovim saradnicima svečano su otvorili mini mljekaru "Vicenza". Vrijednost projekta je oko 70 hiljada eura.

Otvaranju mljekare prisustvovao je i Luigi Pezzuto Apostolski nuncij u BiH i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi TK, Abdulah Zukić.

Realizacija ovog projekta obuhvatila je nabavku opreme za mini mljekaru u kojoj će se proizvoditi nekoliko vrsta sira, kao i drugi mlječni proizvodi. Cilj projekta je da jedna porodica obezbijedi sebi egzistenciju na održiv način, te da inicira druge da se bave ovom proizvodnjom.

Zahid Čaušević, vlasnik mini mljekare "Vicenza" Kladanj istakao je da bi od ovog projekta trebalo da živi kompletna općina.

Realizaciju ovog projekta čija je vrijednost oko 70 hiljada eura, finanasirala je nevladina organizacija „Insieme per  Sarajevo", Bankarska fondacija Italije u iznosu od 70% sredstava i Općina Kladanj u iznosu od 30% sredstava.

"U ime Vlade TK i u ime ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede zahvaljujem prijateljima iz Italije što su prepoznali važnost ovog projekta i  poljoprivredne proizvodnje za općinu Kladanj. Vlada TK daje punu podršku ovom projektu i svim budućim projektima ove vrste naravno stoji na raspolaganju", kazao je Abdulah Zukić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi TK. 

Načelnik Čavkunović se zahvalio donatorima iz Italije, posebno predsjedniku udruženja "Insieme per Sarajevo", Santu Bressanu i uručio im prigodne poklone istićući da će ovakvih projekata na području općine Kladanj biti i unarednom periodu.

Za donatore iz Italije je u zgradi Općine Kladanj upriličen prijem na kome je razgovarano o budućoj saradnji i uspostavljanju partnerskih odnosa između Općine Kladanj i grada Vićenca, saopćeno je iz općine.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti