U Kneževu se griju i prave struju od otpada

12.03.2019. 09:18 / Izvor: Glas Srpske
U Kneževu se griju i prave struju od otpada

Načelnik Kneževa Goran Borojević kaže da ova lokalna zajednica polako od izrazito nerazvijene korača ka društvu poželjnih opština za nova ulaganja.

Prva elektrana na biomasu - drvni otpad u Republici Srpskoj i BiH počela je sa radom u Kneževu, a vrijednost ove investicije premašila je deset miliona maraka.

Objekat je izgrađen u okviru kompleksa drvne industrije “Nomar” iz Kneževa, koja posluje u sastavu kotorvaroške grupacije “Fagus”. To je prvi objekat namijenjen za proizvodnju električne i toplotne energije pomoću ove vrste obnovljivog energenta u BiH.

Vlasnik kompanije “Fagus” Miroslav Malijević istakao je za “Glas Srpske” da novoizgrađeni industrijski kompleks, osim elektrane na biomasu kapaciteta pet megavata toplotne energije i jednog megavata električne energije, čini i kompletno proizvodno postrojenje za proizvodnju peleta kapaciteta 45.000 tona godišnje, najvišeg kvaliteta.

"Proizvodićemo toplotnu i električnu energiju istovremeno od materijala koji se u drvnoj industriji smatra otpadom, a riječ je o kori drveta koja se inače skida kako bismo imali nesmetan tehnološki proces obrade drveta. Pored kore drveta, koristimo i sječku od ogrevnog i celuloznog drveta. Time ćemo riješiti problem odlaganja otpada i proizvesti toplotnu energiju koja će nam poslužiti za proizvodnju peleta. Električnu energiju koju proizvedemo isporučivaćemo  ʺElektroprivredi RSʺ ", rekao je Malijević i naglasio da pet megavata toplotne energije troše za proizvodnju peleta.

Naglasio je da su ovom investicijom stvoreni uslovi za dodatno zapošljavanje radnika iz Kneževa i okoline.

"S druge strane, stvaramo ekološki zdravu i čistu energiju iz obnovljivih izvora. Za rad u elektrani potrebni su nam mlađi ljudi koji se razumiju u savremenu tehnologiju, a povećanjem obima posla sigurno će biti otvoreno još radnih mjesta.  Budući da se radi o novim tehnologijama, za radnike smo u sklopu firme organizovali obuku", naglasio je Malijević.

Dodao je da su u realizaciji ovog projekta imali veliku podršku i razumijevanje Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS i opštine Kneževo, te zahvalio preduzećima “Elektrokrajina” i “Elektroprivreda RS”.

Načelnik Kneževa Goran Borojević kaže za “Glas Srpske” da ova lokalna zajednica polako od izrazito nerazvijene korača ka društvu poželjnih opština za nova ulaganja.

"Mnogo nam znači to što je prva elektrana na biomasu u RS i BiH otvorena baš u Kneževu. To je nova razvojna šansa za opštinu, nova radna mjesta i svakako ćemo izaći u susret investitoru za sve što je u našoj nadležnosti", rekao je Borojević.

Ugovor sa “Šumama RS”

Miroslav Malijević ističe da trenutno otpad za sagorijevanje u elektrani obezbjeđuju iz vlastitih pogona u Kneževu i Kotor Varošu.

"Očekujemo uskoro i ugovor sa preduzećem “Šume Republike Srpske” o isporuci niže vrijednih sortimenata", istakao je Malijević.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti