U Konjicu kroz projekte stručnog osposobljavanja zaposleno 90 osoba

25.10.2016. 09:07 / Izvor: Akta.ba
U Konjicu kroz projekte stručnog osposobljavanja zaposleno 90 osoba

Konjic je dobar primjer prakse kako se zajedničkim radom mogu praviti dobri rezultati koji dovode do novih radnih mjesta.

Analiza trenutnog stanja u pogledu kvalifikovane radne snage je bila jedna od važnijih stavki u anketi koju je Agencija za ekonomski razvoj „PRVI KORAK" d.o.o. provela u firmama na području općine Konjic. Iz odgovora postavljenih u ovim anketama se moglo vidjeti da je problem nedostatka kvalifikovane radne snage jedan od glavnih problema u tekućoj proizvodnji, odnosno jedna od glavnih prepreka ili ograničenja za ispunjavanje razvojnih planova.

Ovakva situacija, da na tržištu radne snage imamo veliki broj nezaposlenih, a da istovremeno poslodavci vrlo često ne mogu da nađu kvalitetnu radnu snagu, sigurno je složena i rezultat je različitih uticaja koji zahtijevaju ozbiljnu i sistematsku analizu.

Kako bi se stvorili uslovi za bolje zapošljavanje nezaposlenih lica registrovanih na Birou za zapošljavanje na području općine Konjic, u 2016. godini realizovana su tri projekta prekvalifikacije radne snage i to u slijedećim firmama:

SURTEC-EUROSJAJ D.O.O.

SurTec - Eurosjaj d.o.o. je preduzeće osnovano 1996. kao jedna od prvih "Joint venture" aktivnosti u BiH sa firmom SurTec International (Njemačka), jednim od vodećih proizvođača specijalnih hemikalija za površinske zaštite metala u Europi. Danas je SurTec-Eurosjaj 100% bosanskohercegovačka firma sa aspektom razvoja dijela površinske zaštite bazirane na SurTec tehnologiji i postaje generalni zastupnik SurTec, Klüber i OKS brenda.

Uslijed višemilionske investicije u proizvodni pogon tople cinkaone, preduzeće SurTec-Eurosjaj d.o.o. Konjic je iskazalo potrebu za zapošljavanjem radnika sa specifičnim znanjima i vještinama u ovoj oblasti, što je rezultiralo obukom koju je pohađalo 70 kandidata.

Novi pogon sada upošljava 50 novih radnika koji su uspješno završili obuku, i ovim je preduzeće SurTec-Eurosjaj d.o.o. zaokružilo spektar usluga koje pružaju te su osposobljeni za pružanje usluga i najzahtjevnijim kupcima sa širokom paletom zahtjeva, a sve na jednom mjestu.

KRISTAL-KOMERC D.O.O.

Preduzeće Kristal Komerc d.o.o. Konjic je osnovano 1995. godine. Osnovna djelatnost preduzeća je nabavka i ugradnja PVC i alumunijskih profila. Preduzeće se bavi i proizvodnjom aluminijskih žaluzina i trakastih zavjesa gdje zauzima značajnu ulogu u opremanju velikih hala, ureda, privatnih i stambenih prostora. Stalno rastuća konkurencija i promijenjeni uslovi na tržištu uslovljavaju firmu da prati te zahtjeve i uvodi nove standarde kvaliteta. Uslijed povećanja učešća na tržištu preduzeće je iskazalo potrebu za proširenjem proizvodnih kapaciteta i zapošljavanjem nove radne snage. U skladu s tim, preduzeće je investiralo u kupovinu nove proizvodne hale na lokalitetu industrijske zone "Šipad".

Sukladno tome, iskazana je potreba za prekvalifikacijom radne snage za zanimanje stolar za PVC stolariju, bravar i staklar. Projektom je izvršena obuka i prekvalifikacija 36 kandidata, od čega je njih 25 zaposleno u ovom preduzeću.

RUKOTVORINE D.O.O.

Preduzeće "Rukotvorine" d.o.o. je u vlasništvu porodice Nikšić. Prepoznatljiv su bh. brend koji je tradicionalni drvorezbarski zanat integrirao u moderni dizajn. Direktor preduzeća Adem Nikšić s bratom Orhanom četvrta je generacija koja se bavi ovim zanatom. "Rukotvorine" d.o.o. proizvode tradicionalni bosanski namještaj, a sarađuju i s poznatim bosanskohercegovačkim i svjetskim dizajnerima namještaja. Svoje proizvode su do sada izlagali na brojnim sajmovima širom svijeta.

Projektom se nastojao proširiti proizvodni prostor i uraditi muzej koji će biti posvećen tehnici i historiji drvorezbarstva u Konjicu.

Uslijed potrebe za proširenjem svog proizvodnog kapaciteta iskazali su potrebu za prekvalifikacijom radne snage za ručnu i mašinsku obradu drveta. Provedbom ovog projekta 16 kandidata je steklo navedena znanja i vještine, dok je 15 njih zaposleno.

Ovim projektima zaposleno je ukupno 90 zaposlenika, a sama realizacija ne bi bila moguća bez učešća slijedećih partnera: Općina Konjic, USAID – Sida GOLD projekat, Federalni zavod za zapošljavanje kao i Agencija za ekonomski razvoj "PRVI KORAK" d.o.o. Konjic.

Na Općinskom vijeću je usvojen Lokalni akcioni plan zapošljavanja za period 2016-2018. godina koji je pripremila i uradila Agencija za ekonomski razvoj „PRVI KORAK“ d.o.o., a u okviru odluke su planirana sredstva od 132.000 KM za svaku godinu u navedenom periodu.

Na osnovu urađenih anketa o potrebama tržišta radne snage koje je provela Agencija za ekonomski razvoj „PRVI KORAK” d.o.o. u saradnji sa privrednicima, zaključeno je da postoje velike mogućnosti za zapošljavanje postojeće radne snage sa Biroa rada, kroz formalno i neformalno obrazovanje, a  koji bi svoje radno mjesto mogli naći u privrednom sektoru općine Konjic.

Agencija za ekonomski razvoj “PRVI KORAK” d.o.o. je uspostavila kontakte sa USAID-Sida GOLD Projektom i Federalnim zavodom za zapošljavanje (FZZZ) Sarajevo i uz saradnju sa Općinom Konjic pristupila implementaciji projekata za neformalno obrazovanje, u skladu sa potrebama privrednog sektora koji je iskazao potrebu za određenim profilom radne snage.

Na osnovu toga Agencija je kao vodeći aplikant na ovim projektima pripremila potrebne aplikacije te se angažovala na potpisivanju sporazuma sa USAID-Sida GOLD Projektom, FZZZ, Općinom Konjic i privrednicima, za finansijsko učešće u realizaciji projekata zapošljavanja kroz obuku i prekvalifikaciju.  Agencija “PRVI KORAK” d.o.o. je uz stalno praćenje i koordinaciju u daljem radu pristupila implementaciji projekata na osnovu potpisanih sporazuma.

Nakon perioda obuke i prekvalifikacije, a na osnovu potpisanog sporazuma, obuku je u gore navedenim preduzećima pohađalo ukupno 122 osobe,  a od toga je primljeno u stalni radni odnos 90 osoba.

Agencija “PRVI KORAK” d.o.o. je nakon implementacije projekata pripremila završne izvještaje sa kompletnom dokumentacijom i iste dostavila svim učesnicima u projektu.

Ova praksa u period 2014-2016. godine se pokazala izuzetno uspješnom i kroz projekte obuke i prevalifikacije zaposleno je u navedenom periodu 165 osoba. I u narednom period se planira nastaviti ista praksa. Jedan od projekat koji će krenuti početkom 2017. godine je i potpisani ugovor između Općine Konjic i USAID/PPMG-a za finansiranje zapošljavanja marginaliziranih grupa žena, a projekat bi trebalo da implementira Agencija.

Agencija je također aplicirala na javni poziv Međunarodne organizacije rada (Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH) uz partnerstvo sa FZZZ Sarajevo, Općinom Konjic, Srednjom školom Konjic, Udruženjem privrednika (u projektu bi trebalo da uzmu učešće 8 preduzeća), a sve u cilju daljeg zapošljavanja u narednom periodu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti