U Kotor Varošu i Čelincu u proizvodnji hrane i razvoju turizma vide svoju šansu

03.11.2012. 11:44 / Izvor: Glas Srpske
U Kotor Varošu i Čelincu u proizvodnji hrane i razvoju turizma vide svoju šansu

Neiskorišćeni privredni kapaciteti i proizvodnja organske hrane glavne su uzdanice za privlačenje investicija u opštini Kotor Varoš, dok u opštini Čelinac najviše nade polažu u turizam.

Kotor Varoš

U opštini Kotor Varoš ističu da investitore čekaju sa spremnim projektima i da po povoljnim uslovima nude lokacije za grinfild investicije, kao što su parcele "Strelište" i "Slatina". Osim toga, u ponudi su i proizvodne hale u kojima su ranije poslovala preduzeća.

"Tu su stara škola u Maslovarama u kojoj su bili smješteni pogoni za proizvodnju stolarije i HTZ opreme, te renovirane hale bivše fabrike samoljepljivih traka "Fast" i bivše fabrike obuće "Bosna"", kazali su u opštini Kotor Varoš.

Dodali su da najveći dio zemljišta nije tretiran hemijskim sredstvima i da to otvara šansu za proizvodnju organske hrane kao jednog od strateških ciljeva razvoja opštine.

"Investitorima smo spremni da ponudimo 600 hektara zemljišta. Po povoljnim uslovima investitorima nudimo poljoprivredno zemljište u opštinskom vlasništvu pogodno za različite oblike poljoprivredne proizvodnje", kazali su u opštini Kotor Varoš.

Kao prednost za ulaganje u Kotor Varoš u ovoj opštini navode kvalifikovanu radnu snagu i pojednostavljene administrativne procedure.

"Procedure registrovanja zanatske, trgovinske, ugostiteljske i uslužne djelatnosti su maksimalno pojednostavljene, a takse su među najnižim u regiji. Postupak registracije investitor završava uz pomoć opštinskog službenika u roku od dva dana. Za osnivanje privrednih društava potrebno je oko 15 dana, a najviše vremena otpada na obradu zahtjeva u privrednom sudu, koja traje oko deset dana", navode u ovoj opštini.

Kako bi poboljšali poslovno okruženje, u opštini Kotor Varoš ističu da svake godine investiraju oko milion maraka u kapitalne projekte, te da su obezbijedili podsticaje za razvoj privrede i zapošljavanje.

"U budžetu imamo rezervisana sredstva za direktne podsticaje u poljoprivredi, a osnovali smo i stručnu službu za savjetodavnu pomoć poljoprivrednicima", kazali su u opštini.

Kao najveće prepreke za privlačenje investitora vlasti u ovoj opštini smatraju visoke cijene građevinskog zemljišta koje je u privatnom vlasništvu i dozvolu za izgradnju privrednih objekata.

Među investitorima koji su već prepoznali potencijal ove opštine je italijanski "Sportek", koji u Kotor Varošu proizvodi sportsku obuću i dijelove za bicikle i automobile. Italijani su osnovali i firmu "Mehaničke konstrukcije" koja se bavi obradom metala, a u mašinskoj industriji posluje i "Sim Tehnik", iza kojeg stoji investitor iz Hrvatske.

Čelinac

U opštini Čelinac ističu da raspolažu velikim turističkim potencijalom, koji nije iskorišćen.

"Najznačajnije turističke destinacije su manastir Stuplje, Izviđačko sportsko-rekreacioni centar Mlinska rijeka", stari grad "Zmajevac", pećina "Mišarica", te biciklističke i pješačke staze"", ističu u opštini Čelinac.

Projekat za izgradnju turističkog kompleksa "Mlinska rijeka" već je završen, a predviđeno je da u njegovom sastavu budu restoran, bungalovi, botanička bašta, trim i biciklističke staze. Planirano je da projekat bude realizovan putem javno-privatnog partnerstva ili davanjem koncesije investitorima.

Čelinac raspolaže i značajnim hidropotencijalom, a strateškim dokumentima predviđena je izgradnja više protočnih mini-hidroelektrana na rijeci Vrbanji. Zbog velikog broja sunčanih dana u toku godine područje čelinačke opštine je pogodno i za gradnju solarnih elektrana.

"Na području opštine postoje i neiskorišćeni privredni kapaciteti koji su u procesu vlasničke transformacije iz državnog prešli u privatno vlasništvo. Radi se o preduzećima "Mermer" i "Hidrat" čija je osnovna djelatnost proizvodnja građevinskog materijala", kazali su u opštini Čelinac.

Među projektima čije je idejno rješenje već spremno su izgradnja kapaciteta za smještaj starijih lica koji će biti realizovan putem direktnog ulaganja zainteresovanog investitora i izgradnja fabrike peleta putem direktnog ulaganja zainteresovanog investitora.

U opštini Čelinac ističu da je neophodno dodatno pojednostaviti procedure registracije preduzeća i djelatnosti, izdavanja raznih dozvola i smanjiti troškove registracije preduzeća i preduzetničkih djelatnosti.

"Potrebno je izvršiti i smanjenje fiskalnih i parafiskalnih nameta", istakli su u ovoj opštini i dodali da i pored navedenih otežavajućih okolnosti imaju realizovane strane investicije u oblasti metalske i elektroindustrije.

Projekat "Glasa Srpske"

Glavni cilj projekta "Ekonomska ponuda opština RS domaćim i stranim investitorima", koji je pokrenuo "Glas Srpske", jeste promocija ekonomskih potencijala opština u RS. Uzimajući u obzir da gradovi i opštine u RS imaju neiskorišćene industrijske kapacitete i resurse u poljoprivredi, šumarstvu, rudnim bogatstvima, elektroenergetici, turizmu i drugim oblastima, cilj je da im kroz ovaj projekat pružimo priliku da potencijalnim investitorima prezentuju svoju ponudu.

Osim toga, želimo i da zajednički ukažemo na prepreke sa kojima se investitori suočavaju prilikom dolaska u određenu lokalnu zajednicu u kojoj žele da investiraju, da bi one, uz podršku nadležnih institucija, bile uklonjene.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti