U Kozarcu mirni protest protiv predložene trase autoputa

04.09.2020. 09:52 / Izvor: Federalna.ba
U Kozarcu mirni protest protiv predložene trase autoputa

Traže izmještanje, kako tvrde, sporne trase autoputa Banjaluka – Prijedor, koja bi ugrozila desetine kuća i stotine hektara obradivog zemljišta.

Oko 50 mještana Kozarca i okolnih naselja mirnom šetnjom u znak protesta okupili su se na magistralnom dijelu autoputa Banjaluka - Prijedor, da bi iskazali nezadovoljstvo zbog planirane izgradnje sporne dionice, koja bi, kako kažu, ugrozila njihova imanja i domove.

Traže od svih nivoa vlasti u Bosni i Herecegovini da se uključe u rješavanje ovog problema.

Ovi mještani većinom su povratnici. U proteklom ratu na ovom prostoru sve je bilo porušeno. Život se vratio, a kuće izgrađene. Jedinstveni su u svom cilju i borbi. Ne daju da se njihova ognjišta ponove ruše. Traže izmještanje, kako tvrde, sporne trase autoputa Banjaluka – Prijedor, koja bi ugrozila desetine kuća i stotine hektara obradivog zemljišta. Protiv izgradnje autoputa nisu, ali jesu protiv izgradnje trase na mjestu njihovih domova.

"Rat me podigao, nisam na svoje stala pošto mi je familija pobijena. Sad mi opet ruše kuće, garaže, štale. Ja sam za autoput, ali da ne ruše sela i kuće", priča Draguna Huskić, mještanka naselja Kamičani.

"Nismo protiv autoputa, ali imaju oni načina na koji će ga izgraditi, a ne da nas opet dignu s naših ognjišta jer mi smo to sve obnovili", kaže Dževad Hrnić, mještanin naselja Hrnići.

Od 170 primjedbi sa javne rasprave o ponuđenoj trasi autoputa samo su dvije uvažene u potpunosti i tri djelimično.

"Nadam se da će odgovorni na nivou Vlade Republike Srpske imati smisla za to, a mi smo već stupili u kontakte s Ministarstvom saobraćaja Bosne i Hercegovine. Tehnička rješenja postoje, samo treba dobra volja. Mještani Kozarca i Prijedora apsolutno podržavaju izgradnju autoputa, ali na takav način da trasa napravi što manje štete", ističe Senad Bratić, poslanik Koalicije Zajedno za BiH u NSRS-u (SDA).

Protestna šetnja je protekla mirno uz poštivanje epidemioloških mjera.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti