Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

U krugu Pretisa otvorit će se još jedna fabrika namjenske industrije

13.12.2017. 10:33 / Izvor: TVSA

Namjenska industrija u našoj zemlji bilježila je izvoz od milijardu dolara. Donedavno, bila je pred nestankom, a danas je ponovo jedna od najperspektivnijih razvojnih grana.

Svakodnevno bilježi rast proizvodnje, izvoz i porast zaposlenosti. Za naredni period nadležno ministarstvo najavljuje otvaranje još jedne firme u krugu Pretisa, a na bazi zajedničkog ulaganja bh. firmi.

Prema podacima nadležnog federalnog ministarstva, firme iz namjenske industrije zajedno s privatnim imaće realizaciju od gotovo 300 miliona maraka, od čega Pretis 64 miliona, koliko je i planirano. Ministar ističe i da Zrak i TRZ Hadžići, koji su trebali otići u stečaj, također bilježe dobre poslovne rezultate.

U preduzeću Zrak ističu da će plan za ovu godinu biti i prebačen te da su ugovoreni poslovi za iduću godinu.

"Sa ugovorima koje planiramo sklopiti mislim da ćemo uposliti sve naše proizvodne i montažne kapacitete", rekao je za TVSA Husein Habibović rukovodilac sektora kontrole kvaliteta preduzeća Zrak.

U preduzeću Zrak trenutno radi 150 radnika. Od toga su, kažu, trećina mladi kadrovi. Za daljnji razvoj, naglašavaju, ostalo je da se, uz pomoć Ministarstva, riješe dugovanja iz prošlosti prema radnicima.

"Čine se svi napori da se ta stara dugovanja riješe i da Zrak krene dalje bez balasta", dodaje Habibović.

Nermin Džindić federalni ministar industrije,energetike i rudarstva ističe nastojanja da se jednim kreditom rješe ta dugovanja kako bi Zrak bez opterećenja mogao poslovati po tržišnim principima.

Za sljedeću godinu, naglašava ministar, u planu je otvaranje tvornice u okviru Pretisa, vrijedne između 20 i 30 miliona maraka. Novac će, uz Pretis, osigurati i „Igman“ - Konjic, Gineks te Unis-grupa a, prema prvim studijama, bilo bi zaposleno novih 250 radnika, kaže ministar.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti