U KS deset poslovnih zona: Za njihov dalji razvoj nužno donošenje Zakona

22.06.2015. 12:52 / Izvor: eKapija.ba
U KS deset poslovnih zona: Za njihov dalji razvoj nužno donošenje Zakona

Zakonom će se definisati pojam poslovne zone, utvrditi uslovi za osnivanje zona, propisati način upravljanja zonom ili zonama, regulisati rad u okviru zona, djelatnosti koje se mogu obavijati u zoni...

U Kantonu Sarajevo postoji deset poslovnih zona, od čega je pet u općini Hadžići, Ilidži jedna, Vogošći dvije i Ilijašu dvije.

Potencijali zona su veliki, međutim rad u zonama sa pravnog aspekta još uvijek u potpunosti nije regulisan, stoga će kaže u razgovoru za poslovni portal eKapija.ba  Muharem Šabić jedan od prioritetnih zadataka Ministarstva privrede Kantona Sarajevu na čijem je i čelu biti donošenje Zakon o poslovnim zonama.

"Ovim Zakonom će se definisati pojam poslovne zone, utvrditi uslovi za osnivanje zona, propisati način upravljanja zonom ili zonama, regulisati rad u okviru zona, djelatnosti koje se mogu obavijati u zoni, uslovi za obavljanje tih djelatnosti i uslovi za prestanak rada zone, osigurati osnove za izradu kantonalnog plana za zone, odrediti mjesta gdje se formiraju zone, način korištenja zona, promocija zona, formiranje Savjeta ili drugog tijela za poslovne zone, kao i njegov pravni status i nadležnost", kaže ministar Šabić.

Novi  Zakon ima za cilj podsticanje i promovisanje ulaganja na području Kantona Sarajevo, obezbjeđujući ulagačima odgovarajuću infrastrukturu za sprovođenje poslovnih djelatnosti, podsticanje privatnih investicija u proizvodnim djelatnostima, pomaganje ekonomskog razvoja na području Kantona Sarajevo, posebno u privatnom sektoru, otvaranje novih radnih mjesta i stvaranje prihoda, objedinjavanje privrednih društava sa istom ili sličnom djelatnošću na određeno mjesto i promovisanje istih.

Ministar kaže kako Zakon ima za cilj i jačanje saradnje među privrednim društvima, stvaranje uslova privrednim društvima za lakši pristup prijevozu, snabdjevanju energijom, vodom i uslugama, povećanje konkurencije među domaćim i stranim privrednim društvima, privlačenje naprednih tehnologija i povećanje konkurencije domaćih proizvoda i usluga, ubrzanje regionalnog razvoja i proširenje ekonomskih veza između domaćeg i međunarodnog tržišta, ubrzanje protoka robe i kapitala i poboljšanje drugih bitnih indeksa, odnosno indikatora razvoja privrede u KS.

Šabić smatra kako je nužno da u narednom periodu organi vlasti (po nadležnosti) propisima osiguraju dodatne pogodnosti za poslovanje u pogledu osiguranja poslovnih olakšica za privrednu subjekte koji svoje poslovanje obavljaju u industrijskoj zoni.

"U slučaju realizacije takvih pretpostavki, sigurno bi se javila potreba za proširenje industrijskih zona. Naime, razvojem poslovnih zona bi se u dobroj mjeri nadoknadio gubitak velikih privrednih sistema, a koji su bili nosioci privrednog razvoja. Pored, postojećih industrijskih zona, potencijalne poslovne zone identifikovane su i na području: Općine Centar (Marijin Dvor), Novog Grada (Rajlovac, Donje Telalovo polje i Bačići) i Trnova (Bjelašnica-Igman), kao i na drugim mjestima u Kantonu Sarajevo, na kojim su svoje privredne aktivnosti obavljale bivše velike industrijske kompanije", pojašnjava Šabić.

Inače, privredni subjekti koji posluju unutar sarajevskih poslovnih zona bave se različitim djelatnostima od štampanja, kovanja, presovanja, izrade metanih konstrukcija, proizvodnje crijepa, betonske galanterije,  proizvodnja namještaja, proizvodnje mesa i mesnih prerađevina, mlijeka i mliječnih proizvoda, te PVC stolarije. Od svih nabrojanih prema podacima Ministarstva privrede Kantona Sarajevo najzastupljenija je prerađivačka djelatnost. Firme koje uspješno proizvode, izvoze ili prodaju svoje proizvode u okviru poslovnih zona su: Bohen, Alternativa, Strojal, Medixon, Famos gradnja, Bemust, Rajz, Snagić, Bingo,  Argeta, Saplast, Cet-bah, Begex, Agricom, Adolado, Sabix, TRZ (namjenska proizvodnja), Akova Impex, Kemos, Energopetrol – benzinska stanica, Coca Cola, Milkos, Unis Pretis, Volkswagen, Wood team, Edas Inc…

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti